Hr.Ms. De Ruyter rondt inzet voor kust Somalië af

Hr.Ms. De Ruyter heeft vanochtend het Suez Kanaal gepasseerd en rondt daarmee haar inzet rond de kust van Somalië af. Tijdens haar passage door het Suez Kanaal heeft het schip haar taken voor het World Food Programme (WFP) formeel overgedragen aan het Griekse Marineschip FFGHM Psara.

De twee schepen kwamen elkaar in tegengestelde richting tegen. Hr.Ms. De Ruyter vervolgt nu haar weg naar Nederland, waar het op 22 december zal aankomen.

Het fregat begeleidde de afgelopen maanden met succes zeven schepen met voedselvoorraden naar Somalië. De totale hoeveelheid voedsel voor noodhulp bedraagt 60.000 ton. Veel inwoners van dit Oost-Afrikaanse land zijn van deze hulp afhankelijk. Daarnaast werd het Nederlandse koopvaardijschip Jumbo Javelin in gezelschap van twee schepen van de Nederlandse rederij Stolt door de Golf van Aden geëscorteerd.

De taken van het WFP zijn aan de nieuwe EU-missie Atalanta overgedragen, waarover de eerste vier maanden een Griekse commandant de leiding heeft. Nederland overweegt ook deelname aan deze EU-missie. Onder andere met personeel in de staf en het commando vanaf een stafschip in de tweede helft van 2009.