Minister-president ontvangt boek hardloopster Lornah Kiplagat

Minister-president Balkenende heeft vrijdagmorgen het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de biografie over atlete Lornah Kiplagat.

Sportjournalist Marco Knippen schreef de biografie 'Lornah Kiplagat - het meisje van de nacht' over de Keniaanse, die in 2003 tot Nederlandse werd genaturaliseerd. Kiplagat is wereldkampioen veldlopen én wereldkampioen halve marathon 2007; ze is houdster van wereldrecords op de 5km, de 20 km en de halve marathon.

Balkenende nam vóór de ministerraad uitgebreid de tijd voor de atlete, die hij al verschillende keren (telefonisch) heeft gefeliciteerd na het behalen van wéér een kampioenschap. Hij sprak zijn bewondering uit voor Kiplagat, niet alleen voor haar sportieve prestaties, maar ook voor haar grote betekenis voor de mensen in Kenia en in de hele wereld. In Kenia heeft ze een trainingscentrum opgericht voor hardloopsters. De meisjes krijgen daarnaast een opleiding via de Lornah Kiplagat Foundation. 'Je bent niet alleen een ikoon voor de sport, maar ook een ikoon vanwege je sociale betrokkenheid', aldus Balkenende. 'En daarbij ben je altijd bescheiden gebleven'.

In haar geboortedorp in Kenia is het taboe om als vrouw loopschoenen aan te trekken, laat staan om je met blote benen te vertonen. Meestal ging Kiplagat dan ook 's ochtends voor het aanbreken van de dag hardlopen, lezen we in de biografie. Dat leverde haar de bijnaam 'Jepkemoi' op, of wel 'het meisje van de nacht'. De minister-president was onder de indruk van dat doorzettingsvermogen. Hij memoreerde ook de huidige gevaarlijke situatie in Kenia en de betrokkenheid van Kiplagat daarbij. 'Ook nu ben je niet iemand die wegloopt voor problemen', zei hij. Hij wenste haar tenslotte veel succes met het boek en bij de komende Olympische Spelen in Peking.