Minister-president bij World Economic Forum in Davos

Minister-president Balkenende heeft in Davos gesproken met collega-regeringsleiders, wetenschappers en topmensen van internationale organisaties en het bedrijfsleven. Daarnaast nam hij deel aan een aantal discussiebijeenkomsten.

Het World Economic Forum wordt jaarlijks in het Zwitserse Davos gehouden, dit jaar van 23 t/m 27 januari.

Discussies

Balkenende noemde de discussies en ontmoetingen 'zeer stimulerend'. Het accent in de discussies ligt op de verdieping van kennis en het horen van verschillende standpunten. Het is volgens Balkenende heel belangrijk dat bedrijven en regeringen op het hoogste niveau dit soort discussies voeren. De 'turbulente' situatie op de mondiale financiële markten maakte het debat over structurele economische ontwikkelingen extra relevant.

De minister-president sprak in Davos onder meer met de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, president Karzai van Afghanistan, de Britse premier Gordon Brown, directeur-generaal Strauss-Kahn van het IMF, president van de Wereldbank Zoellick en Gloria Macapagal-Arroyo, president van de Filippijnen. Hij nam deel aan vijf discussiebijeenkomsten, onder andere over Europa, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de strijd tegen klimaatverandering.

Europese Unie

Naar aanleiding van de discussiebijeenkomsten over Europa zei Balkenende dat hij 'optimistisch' is over de rol van de Europese Unie in de wereld. Volgens hem 'loopt Europa voorop' bij klimaatbeleid, handelsbesprekingen en ontwikkelingssamenwerking.

Onderwijs in ontwikkelingslanden

Eén van de initiatieven van de deelnemers aan 'Davos' van vorig jaar was de 'Global Education Alliance'. Volgens Balkenende, die deel nam aan de discussiebijeenkomst over dit programma, is Nederland 'zeer actief' bij onderwijsprogramma's in ontwikkelingslanden. Nederland heeft samen met Unicef een programma opgezet voor onderwijs in fragiele staten en crisisgebieden.

Davos, 26 januari 2008; Tijdens het World Economic Forum neemt de minister-president deel aan een aantal discussiebijeenkomsten, onder meer over Europa, onderwijs in ontwikkelingslanden en klimaatbeleid.
© ANP/AFP, Fabrice Coffrini

Tijdens het World Economic Forum brengt de minister-president 'tussen de bedrijven door' een bezoek aan het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD), dat sinds kort gehuisvest is in een nieuw gebouw. Hij kreeg (o.a.) een rondleiding op de afdeling intensieve zorg en de kinderafdeling.
© NAD