Minister-president Balkenende en staatssecretaris Heemskerk bezoeken Rusland

Minister-president Balkenende brengt samen met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken van 5 tot 8 november 2007 een bezoek aan Rusland.

De bewindslieden worden vergezeld door een bedrijvenmissie. Deze delegatie bestaat naast vertegenwoordigers van het internationale bedrijfsleven uit een groot aantal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Centraal tijdens het bezoek staat een ontmoeting met de Russische president Poetin.
Het gesprek met president Poetin richt zich ondermeer op versterking van de bilaterale betrekkingen op politiek, economisch en maatschappelijk terrein; de relatie EU-Rusland en actuele nationale en internationale kwesties. Minister-president Balkenende zal ook de Russische minister-president Zoebkov ontmoeten.

Op het Moscow State Institute of International Relations houdt premier Balkenende een toespraak. Verder bezoekt hij een door Nederland ondersteund project dat zich richt op versterking van de rechtsstaat. Ook spreekt de minister-president tijdens een bijeenkomst waarmee het 10-jarig bestaan van een uitwisseling van Russische managers met Nederland wordt gevierd. Op het programma staat ook een ontmoeting met niet-gouvernementele organisaties die maatschappelijk actief zijn, onder andere op mensenrechtengebied.
De bedrijvenmissie heeft als belangrijkste doel het identificeren van kansen in Rusland, het vinden van goede samenwerkingspartners en het presenteren van Nederlandse expertise, in het bijzonder op het gebied van energiebesparing, agribusiness en logistiek. Tijdens diverse seminars en andere bijeenkomsten zullen Nederlandse en Russische partners de mogelijkheden verkennen. Staatssecretaris Heemskerk brengt aansluitend aan het bezoek aan Moskou samen met ca. twintig MKB-bedrijven ook een bezoek aan Jekatarinaburg. Daar zal hij onder meer het eerste Netherlands Business Support Office in Rusland openen.