Meer vmbo-geslaagden naar vervolgopleidingen

Steeds meer jongeren schrijven zich na het halen van een vmbo-diploma in voor een vervolgopleiding.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Eind vorig jaar waren er ruim 7.000 jongeren (van de 109.000 vmbo-examenkandidaten) die in het schooljaar 2006-2007 geslaagd waren voor het vmbo, maar zich op dat moment niet voor een vervolgopleidingen hadden ingeschreven. Dit jaar is deze groep fors kleiner; 4.250 vmbo-geslaagden (van de 100.000 vmbo-examenkandiaten) schreven zich tot op heden niet in. Een succesvolle doorstroom van vmbo naar vervolgonderwijs staat hoog op de agenda van het kabinet en Ingrado* vanwege het voorkomen van schooluitval.

Actief opsporen
Na eerdere brieven aan jongeren, hun ouders en betrokken instanties stuurde het ministerie van OCW afgelopen week alle gemeenten en scholen in Nederland een brief met een overzicht van de jongeren die tot op heden nog niet ingeschreven staan bij een vervolgopleiding. Daarin worden gemeenten opgeroepen deze jongeren actief op te sporen en ze afhankelijk van hun leeftijd terug te begeleiden naar het onderwijs of via een passend traject alsnog naar een startkwalificatie te begeleiden.

"Een prachtig resultaat, deze actieve, persoonlijke benadering werkt echt. Ik heb veel waardering voor de inzet van gemeenten en scholen. In sommige gemeenten is het aantal inschrijvingen fors toegenomen. Maar we zijn er nog niet. Op dit moment hebben zich ruim 5.000 jongeren, waarvan 750 zonder diploma, nog niet ingeschreven voor een havo of mbo opleiding. Die gaan we opsporen en verder op weg helpen", aldus Van Bijsterveldt.

Doorstroomcijfers per gemeente
Dankzij het zogenaamde BRON-nummer (Basisregister Onderwijsnummer) is volledig inzichtelijk welke jongeren zich nog niet hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding en dus welke groep het onderwijs zonder startkwalificatie dreigt te verlaten. Een overzicht van doorstroomcijfers per gemeente is inzichtelijk via de link Aanval op schooluitval, dossier 'doorleren na het vmbo'.


Ingrado* = landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten