Fiscale nieuwsflits 10 december 2008

In deze fiscale nieuwsflits geeft de staatssecretaris een toelichting waarom hij afziet van cassatie.

VPB/IB: extra afschrijving vuurwerkopslag

Den Haag. De staatssecretaris heeft laten weten af te zien van beroep in cassatie tegen de uitspraak waarin het hof besliste dat de extra afschrijving is te berekenen op de boekwaarde van de gesloopte opstal.
Tot het vermogen van X bv behoort een vuurwerkopslagloods. Loods en ondergrond vormen één bedrijfsmiddel. Na afloop van het jaar 2003 is de loods - in verband met de verscherping van de regelgeving na de vuurwerkramp in Enschede - afgebroken. In 2005 is op de ondergrond een nieuwe vuurwerkopslagloods gebouwd. Partijen zijn het erover eens dat door de verscherpte regelgeving sprake is van een abnormale gebeurtenis, dat aan het bedrijfsmiddel door die gebeurtenis schade is toegebracht en dat de kosten van herstel als kapitaaluitgaven moeten worden beschouwd. Een extra afschrijving in 2003 is daarom gerechtvaardigd. In geschil is of bij de bepaling van de omvang van die extra afschrijving rekening moet worden gehouden met de waarde van de grond.
Het hof is met X van mening dat daarmee geen rekening hoeft te worden gehouden. De waardevermindering als gevolg van de abnormale gebeurtenis is namelijk uitsluitend toe te rekenen aan de opstal.
De staatssecretaris gaat niet in cassatie en geeft een toelichting, zie onderstaande doorklik
Toelichting staatssecretaris van 2 december 2008, nr. DGB 2008-5944, n.a.v. uitspraak Hof Arnhem van 22 oktober 2008, 2007/00508, Wet IB 2001 3.30