Toespraak minister Ter Horst bij opening Forensisch Service Centrum Noord-Oost Nederland

Het werk van een forensisch laboratorium spreekt bijzonder tot de verbeelding. Tv-series als CSI laten vermoeden dat u hier aan de hand van minieme stukjes vezel, vingerafdrukken en DNA dagelijks doorslaggevend bewijs levert in de meest uitzichtloze zaken. Het beeld is dat hier prachtige mensen werken in kleurrijke transparante ruimtes met de meest fantastische apparatuur en dat u kunt putten uit enorme databanken die altijd een match geven.
U begrijpt dat ik erg heb uitgekeken naar deze opening van “CSI Noord Oost Nederland”. Helemaal omdat ik straks zelf een bijdrage mag leveren aan een onderzoek.

Los van tv-series staat het opsporingswerk binnen de politie altijd volop in de belangstelling. Vele ogen kijken mee en de maatschappelijke druk is vaak groot. De politie wordt niet afgerekend op de 99 gevallen die goed gaan, maar op dat ene geval waarin het niet goed ging. En zeker vanuit de optiek van de betrokkenen is dit terecht. Dat schept allerlei verplichtingen voor de manier waarop we ons werk doen. Bijvoorbeeld de verplichting dat we zorgvuldig en snel handelen.

Daar komt bij dat we ook onze eigen ambities hebben in het streven naar een veiliger Nederland. Het kabinet wil dat de criminaliteit in 2010 is verminderd met 25% ten opzichte van 2002. Een van de middelen daarbij is het verbeteren van het ophelderingspercentage. Dit percentage willen we met 15% verhoogd hebben in 2010.

De opening van dit bovenregionale laboratorium betekent een belangrijke sprong vooruit. In de periode dat het lab in bedrijf was is de gemiddelde doorlooptijd van de zogeheten maatwerk-onderzoeken al fors teruggebracht, van gemiddeld 90 dagen naar gemiddeld 45 dagen.

Een enorme versnelling met belangrijke voordelen voor de politie in de fase van opsporing. Ten eerste kan ze eerder beschikken over uitslagen waardoor de voortgang van een zaak wordt bevorderd.
Ten tweede hoeven rechercheteams niet langer operationeel te worden gehouden dan nodig is. Als het goed is ontstaat er dus tijd die ze kunnen besteden aan andere zaken.
Ten slotte brengt het snel en goed afronden van zaken ook met zich mee dat de politie aan gezag en vertrouwen wint bij het publiek. Het mes snijdt dus aan drie kanten.

Veel waardering dus voor het Nederlands Forensisch Instituut, het Openbaar Ministerie en de mensen uit het politieveld die dit eerste bovenregionale Forensisch Service Centrum in anderhalf jaar tot stand hebben gebracht.

Dat brengt me op een ander punt waar ik veel belang aan hecht, en dat is de samenwerking tussen de korpsen. Goed dat u bij zo’n kostbare voorziening de schaalvoordelen van bovenregionale samenwerking ziet en niet voor acht verschillende labs pleit.

U bent het eerste decentrale forensische laboratorium en in die zin trendsettend. Voor de opzet van eventuele andere bovenregionale laboratoria - zoals in Utrecht - is het dus belangrijk dat we van uw ervaringen kunnen leren. Wees dus transparant en laat anderen mee-profiteren van uw voorsprong. Een goed teken is dat uw lab ramen heeft zodat iedereen vanaf de gang kan zien wat er zich afspeelt binnen het lab…

Tot slot nog een opmerking over het verhogen van het ophelderingspercentage. Het kabinet wil dit nog op een andere manier stimuleren. We hebben afgesproken dat er deze kabinetsperiode 500 extra forensisch assistenten worden aangetrokken bij de politie die vooral sporenonderzoek doen bij de standaard plaatsen delict, zoals inbraken in woningen en bedrijven.

Twee opmerkingen hierbij.
Ten eerste is de bedoeling dat de politie op alle plaatsen delict sporenonderzoek doet. Dit brengt met zich mee dat de landelijke databank goed gevuld wordt waardoor de kans op matches van sporen en profielen zal toenemen. Naar mijn mening is het een goede keuze geweest om dit lab te voorzien van een eigen werkstation Havank - het landelijke vingerafdrukkenbestand van het KLPD. Overigens wordt dit systeem momenteel vervangen en komt er in de loop van 2009 een nieuw systeem waarmee we nog beter naar vingerafdrukken kunnen zoeken.

Ten tweede zijn dit jaar zijn de eerste 125 forensisch assistenten inmiddels aangesteld. Ik heb begrepen dat dit geen enkele moeite kost omdat er veel belangstellenden zijn voor deze functies.

Een bewijs te meer dat het forensische werk tot de verbeelding spreekt. Uw opdracht is om ook uw daden tot de verbeelding te laten spreken. Wellicht komt er ooit een vervolg op de series CSI New York en CSI Miami, namelijk: CSI Noord Oost Nederland.
Ik ben benieuwd naar uw vorderingen en ik wens iedereen veel succes.