Officierskruizen uitgereikt

Zoals gebruikelijk rond de verjaardag van voormalig Koning Willem II op 6 december, zijn ook dit jaar de onderscheidingstekens voor langdurige dienst als officier uitgereikt, de Officierskruizen. Dit gebeurde zowel in Nederland als in de missiegebieden.

Defensiebreed kregen 320 militairen het onderscheidingsteken voor de eerste vijftien jaar in dienst als officier. Elke daaropvolgende 5 jaar wordt het jaartal op het onderscheidingsteken vervangen door 20, 25, 30 of 35. Maar liefst 865 militairen mochten dit jaar hun cijfers wisselen.

In Tarin Kowt ontvingen 6 militairen het officierskruis voor 15 jaar in officiersdienst bij Defensie. Naast deze gedecoreerden wisselden 6 officieren hun cijfers vanwege een nog langere dienstperiode. Zeven anderen kregen de decoraties in Deh Rawod, Kreta of ontvangen deze vanwege verlof op een later tijdstip. De overhandiging van de onderscheidingen gaan traditiegetrouw gepaard met een fles jenever. Vanwege het non-alcoholic beleid in Uruzgan werd deze voor de gelegenheid vervangen door een fles water.

In 1844 werd de onderscheiding in het leven geroepen voor de officieren van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en het Indische leger. In de loop der tijd kwamen eveneens officieren van de schutterijen en reserveofficieren hiervoor in aanmerking.

Tegenwoordig ontvangen ook de beroeps- en reserveofficieren van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee het onderscheidingsteken voor eervolle langdurige dienst. Traditiegetrouw wordt de onderscheiding jaarlijks uitgereikt op 6 december, de verjaardag van koning Willem II.