Checklist om functioneren VvE te benadrukken

Eigenaren van koopappartementen die te maken hebben met een slapende Vereniging van Eigenaren (VvE) nemen onvoldoende verantwoordelijkheid bij het onderhoud van hun woning.

Belangenorganisaties VEH en VvE Belang, brancheverenigingen NVM, LMV, VBO en Consen en het ministerie van VROM hebben een VvE-checklist opgesteld voor (toekomstige) appartementseigenaren. Hiermee heeft een aspirant-koper van een appartement een overzicht waaruit blijkt hoe de VvE ervoor staat.

De verschillende organisaties zijn tot een checklist gekomen van vijf kernpunten waarmee kan worden achterhaald of een VvE actief is. Een actieve VvE vergadert minimaal een keer per jaar, vraagt een periodieke bijdrage van haar leden, beschikt over een reservefonds en een meerjarenonderhoudsPlan en heeft ten slotte een collectieve opstalverzekering afgesloten. Deze punten komen aan de orde in de checklist. De checklist gaat vergezeld van een uitvoerige toelichting, waarin dieper op de 5 kernpunten wordt ingegaan. De organisaties vestigen via hun achterban de aandacht op deze checklist, zodat appartementseigenaren er vanuit verschillende kanten op worden gewezen.

Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) is positief over het initiatief van de partijen. Verwacht wordt dat appartementseigenaren eerder stappen zullen zetten om hun VvE te activeren wanneer de onderdelen uit de VvE-checklist meer worden benadrukt. Niet alleen bij een transactie, maar op elk gewenst moment kunnen appartementseigenaren nagaan in hoeverre hun VvE actief is. Daar waar het niet goed is geregeld, kunnen verschillende partijen (lokale overheden, corporaties, belangenorganisaties en marktpartijen) de helpende hand bieden om het functioneren te verbeteren.

Het komende jaar wordt er al meer aandacht op VvE's gevestigd omdat met ingang van 1 januari 2010 de wettelijke verplichting geldt dat alle VvE's ingeschreven moeten zijn bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel schat in dat er landelijk 116.000 VvE's bestaan, waarvan eenderde niet actief is.

Voor meer informatie en voor het downloaden van de checklist zie de website van VVE-belang