De samenleving is niet eendimensionaal

'Er is niet één gemakkelijke oplossing voor de grote maatschappelijke vraagstukken', aldus minister-president Balkenende. 'De samenleving is ingewikkelder dan dat.'

Minister-president Balkenende zei dit in een toespraak bij de presentatie in Den Haag van het CBS-rapport 'De Nederlandse samenleving 2008'. Hierin beschrijft het CBS actuele situaties of trends op vele maatschappelijke terreinen vanuit het perspectief van de inwoners van Nederland.

'De jaarlijkse APK-keuring door het CBS helpt het kabinet om scherp aan de wind te blijven zeilen. Gewapend met deze kennis kunnen we heel doelgericht steun blijven geven aan positieve ontwikkelingen en negatieve zaken aanpakken', aldus Balkenende.

Samenleving

Het rapport bevestigt Balkenende in zijn overtuiging 'dat het niet loont om in sjablonen te denken'. 'Eendimensionale waarheden zijn populair, ook in Den Haag. Maar de maatschappelijke feiten en de beleving van de mensen voegen zich daar niet naar.'

Volgens de minister-president 'is er niet één gemakkelijke oplossing voor de grote maatschappelijke vraagstukken die het CBS zo nauwkeurig in kaart brengt'.

Integratie

Het CBS geeft in het rapport onder meer aan dat de verschillen tussen allochtoon en autochtoon langzaam maar zeker kleiner worden, aldus Balkenende. 'Aan die algemene conclusie doe ik niets af. Tegelijkertijd zijn en blijven de problemen reëel'.

Als voorbeeld noemt hij 'een kleine harde kern van vooral Marokkaanse raddraaiers, die van kwaad tot erger gaan, niet geremd door school, ouders of sociale omgeving'.

'Voor deze groep neemt het kabinet passende maatregelen. Zo kunnen we niet toestaan dat de ouders van deze jongeren vaak weigeren om hulp van buitenaf te accepteren. Dat kan niet en dat mag niet. Daarom kijken we serieus naar mogelijkheden om opvoedondersteuning en uithuisplaatsing zo nodig af te dwingen', zei Balkenende.


Minister-president Balkenende houdt een toespraak bij de presentatie van het CBS-rapport 'De Nederlandse Samenleving 2008'. © foto ANP, Robin Utrecht