Staatssecretaris bezoekt mariniersdetachement in Tsjaad

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag zelf kunnen horen en zien wat de meerwaarde van de mariniers is in en om Goz Beida in Tsjaad. Vergezeld door Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, ging hij per Viking verkenningsvoertuig mee op patrouille en bezocht Djabal, een kamp met zeventienduizend vluchtelingen uit Darfur.

Verder sprak De Vries met de gouverneur die hem liet weten zeer tevreden te zijn met Eufor in zijn land en de Nederlandse mariniers in het bijzonder. “Dat is natuurlijk goed om te horen. De gouverneur zou bovendien graag zien dat de missie ook na maart door Nederlanders wordt voortgezet, maar dat gaat niet gebeuren”, aldus de staatssecretaris.

In maart neemt de VN met MINURCAT de missie van de European Union Force (EUFOR) over. Die creëert momenteel veiligheid met een 3700 militairen tellende troepenmacht. Een andere taak is het evacueren van in het nauw gedreven hulpverleners. De troepenmacht heeft een afschrikkend effect op onrust zaaiende rebellen en bandieten waardoor hopelijk talloze ontheemden terugkeren naar hun oorspronkelijke dorpen.

De Nederlanders, nu 61 in totaal zijn sinds 1 november volledig operationeel nadat ze de taken van de eerste eenheid mariniers in oktober overnamen. Met 378 Ieren vormt dit tweede Nederlandse detachement een bataljon, gestationeerd op Camp Ciara.

Op Camp Ciara werden zowel de staatsecretaris als de Commandant der Strijdkrachten bijgepraat door de Nederlandse commandant, majoor der mariniers Jan Willem Scheltema. Zij spraken ook met personeel. Bij de technische dienst stelde korporaal Erik Ehren beide mannen in kennis van de hoge inzetbaarheid van de Vikings. Van de tien, rijden er immers altijd negen. “Alleen de logistieke aanvoerlijn van benodigde onderdelen, loopt niet altijd even lekker”, zegt Ehren. “Dat is jammer”, beaamt De Vries, “maar dat heb je als je afhankelijk bent van strategisch luchttransport van anderen.”

Verrassing
’s Avonds werd menig marinier nog verrast doordat de staatssecretaris een DVD voor hem had met lieve woorden van het thuisfront, aangevuld met oppeppende woorden van bekende Nederlanders.

Morgen vertrekt de bewindsman weer naar Nederland, maar niet voordat hij de mariniers de herinneringsmedailles heeft uitgereikt.