Minister Verburg steunt visserijprojecten met 4 miljoen euro

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ondersteunt 18 projecten in de visserij die een bijdrage leveren aan vernieuwing en verduurzaming. De projecten krijgen in totaal 4 miljoen euro van Verburg.

Zeven projecten komen voort uit de subsidieregeling 'Innovatie in de visketen' die de minister in de zomer voor de tweede keer openstelde. Iedereen die actief is in de visserij of viskweek kon een subsidieverzoek voor een innovatieproject indienen. De projecten moeten gericht zijn op de ontwikkeling of het testen van vernieuwende technieken die de visserij en aquacultuur duurzamer en economisch rendabeler maken. Verburg heeft 2 miljoen euro voor deze regeling beschikbaar. De geselecteerde innovatieprojecten zitten in verschillende hoeken, zoals duurzame kweek van schaal- en schelpdieren, ontwikkeling van duurzame vistechnieken, en monitoring en herstel van de intrek van glasaal.

Elf projecten zijn het resultaat van de subsidieregeling 'Collectieve acties in de visketen'. Deze projecten zijn gericht op het stimuleren van samenwerkingsvormen in de visketen. Voor deze regeling trekt minister Verburg ook 2 miljoen euro uit. Bij deze projecten werkt het visserijbedrijfsleven onderling samen of samen met een maatschappelijke organisatie. De partijen zetten zich bijvoorbeeld gezamenlijk in voor verduurzaming van de visserij, verhoging van de toegevoegde waarde in de visketen en de traceerbaarheid van visserijproducten. Vier van deze elf projecten vloeien rechtstreeks voort uit het maatschappelijk convenant duurzame noordzeevisserij dat het ministerie van LNV, de kottersector, het Productschap Vis, het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee in juni dit jaar tekenden.

Het door de minister van LNV ingestelde Visserij Innovatie Platform (VIP) heeft alle voorstellen getoetst op hun vernieuwende karakter en de beste projecten geselecteerd en aan Verburg voorgelegd.

In maart 2009 stelt minister Verburg beide regelingen opnieuw open. Dit keer voor een totaalbedrag van 5 miljoen euro.

Bijlage: de geselecteerde projecten

Minister Verburg heeft de volgende zeven projecten uitgekozen in het kader van de (tweede openstelling van de) regeling 'Innovatie in de visketen':

Eco-catcher
De initiatiefnemers van dit project ontwikkelen een duurzaam alternatief voor het traditionele boomkortuig. Hierbij worden de vissen van de zeebodem opgeschrikt of gelicht door het creëren van lokale onderdruk vlak boven de zeebodem. Daarnaast wordt in plaats van vaste sloffen die door de bodem worden getrokken, gebruikt gemaakt van cirkelsloffen waardoor bodemberoering kan worden teruggebracht.

Bonamiavrije oesterteelt
Hierbij gaat het om de ontwikkeling van een duurzaam teeltsysteem dat vrij is van de schelpdierziekte bonamia. Met het teeltsysteem worden platte oesters op het land tot consumptieformaat gekweekt. Daarbij is aandacht voor de gehele keten, van duurzame productie van voedsel voor de oester tot een verkenning van de afzetmarkt.

Duurzame binnendijkse kweek van kokkels
Dit project gaat de (economische) haalbaarheid van binnendijkse kokkelkweek onderzoeken. In een proef worden optimale kweekomstandigheden, het maximaal recirculatiepercentage (recirculatie betekent gesloten kringloop) en de doelmatigheid van filters als zoutwaterzuiveringssysteem onderzocht.

Coöperatief pootvis productiecentrum voor de Nederlandse viskweeksector
In dit project gaan de betrokken partijen de haalbaarheid onderzoeken van een coöperatief productiecentrum voor pootvis voor tarbot en tong voor de Nederlandse platviskweeksector. Dit moet leiden tot innovatie van de gehele productieketen van platvis binnen Nederland en verbetering van de duurzaamheid van deze sector.

Glasaalcollector
De inzenders van dit project ontwikkelen een collector om glasaal te vangen. Deze glasaal wordt vervolgens uitgezet in het stroomopwaartse deel van de boezem, voorbij migratiebarrières zoals sluizen en gemalen. Daarna bestuderen zij de beschikbaarheid en de ontwikkeling van glasaal.

Verbetering van selectiviteit in de garnalenvisserij
De Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheergroep Wieringen U.A. testen verschillende soorten vernieuwend garnalenvistuig in de praktijk. Het doel is om ondermaatse vis en bodemleven meer kans op ontsnapping te bieden en daarbij bodemberoering te verminderen.

Verduurzaming van visproductie, -kwaliteit en -welzijn door bestrijding van grondsmaak
Dit project richt zich op het voorkómen van grondsmaak bij vooral de kweek van zoetwatervis. Daarnaast wil men het welzijn van de vis tijdens het productieproces verbeteren en de bekendheid van het product bij de consument vergroten.

Vertegenwoordigers van de rest van de Nederlandse visketen zijn door middel van een klankbord betrokken bij dit project.

Onder de regeling 'Collectieve acties in de visketen' heeft Verburg deze elf projecten geselecteerd:

Draagvlak beschermde gebieden Noordzee
Met behulp van dit project wordt een werkconferentie georganiseerd om kennisuitwisseling over mariene beschermde gebieden te stimuleren. Dit geldt zowel voor doelen op het gebied van biodiversiteit als voor commerciële visserijdoelen.

Keurmerk als aanjager voor samenwerking in de beroepsbinnenvisserij
Dit project richt zich op het totstandkomen van een keurmerk voor bemonstering van de visstand. Hierdoor moet de samenwerking tussen beroepsvissers onderling en tussen beroepsvissers en anderen die betrokken zijn bij het beheer van de visstand en visserij in de binnenwateren verbeterd worden.

Responsible Fishing Scheme (RFS)
Hoofddoel van het productschap Vis is om Nederlandse vissersvaartuigen te certificeren voor het Responisble Fishing Scheme. Het RFS is een label voor bedrijven onderling en is certificering op vaartuigniveau. Het certificaat garandeert de koper van vis dat de aanvoerder op een verantwoorde manier, binnen de kaders van visstandbeheer, kwaliteit, milieu en arbeidsomstandigheden, de vis heeft gevangen.

Voorbereiding onderzoek naar visbestanden
Productschap Vis wil onderzoek naar visbestanden voorbereiden. De visserijsector (vertegenwoordigd door het productschap Vis) en IMARES Wageningen UR denken hierbij samen na over hoe onderzoek naar visbestanden zou moeten worden opgezet op een manier dat er voldoende draagvlak is onder zowel vissers als wetenschappers.

Upgrade visserijkunde
Dit project is van het productschap Vis, Stichting STC-Group, Stichting ProSea en het Berechja College. Het gaat hier om het vernieuwen van lesmateriaal voor visserijkunde zodat het materiaal weer aansluit bij de actuele eisen vanuit de visserij en het visserijonderwijs.

Kadervorming voor een duurzame Noordzeevisserij
Het productschap Vis, de Federatie van Visserijverenigingen en de Nederlandse Vissersbond werken hier samen aan kennisuitwisseling en de ontwikkeling van een visserijkader. Doel is draagvlak te creëren voor innovatieve ontwikkelingen voor de transitie naar een duurzame visserij.

Voorverkoop van aan boord gesorteerde kwaliteitsvis
De initiatiefnemers richten zich op de verbetering van de kwaliteit en opbrengst van verse Noordzeevis. De partijen streven naar een beter product, een hogere prijs, het meer gevarieerd inzetten van de visserijkotters, en een nieuwe manier van vermarkten.

Introductie van het streekkeurmerk ZuiderZeeZilver
De inzenders van dit project willen het streekkeurmerk ZuiderZeeZilver introduceren. Het belangrijkste doel is het creëren van meerwaarde voor visserijproducten. Er wordt onder meer samengewerkt met het Nederlands Visbureau, het Verbond van de Nedelrandse Visdetailhandel en Stichting Streekeigen Producten Nederland.

Levende Noorse kreeft
Het doel van dit project is om levende schaal- en schelpdieren in optimale staat te leveren aan de eindgebruiker, zonder tot dagverse vangst verplicht te zijn. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde leeftanks. De bedoeling is dat het systeem door de gehele keten wordt geaccepteerd en gebruikt. Daarom wordt een praktische proef opgezet en uitgevoerd.

Vis & Seizoen: naar een duurzame ketenintegrale visserij-innovatie
Stichting Vis & Seizoen wil duurzame visserij in de gehele visketen stimuleren. Dit doen zij door kennisontwikkeling en kennisverspreiding over de effecten van visserij in de voortplantingsperiode op duurzaam beheer van visbestanden. Ook wil de stichting het draagvlak voor dit concept vergroten, zowel nationaal als internationaal. Stichting Vis & Seizoen is een samenwerkingsverband tussen onder meer versvishandel Jan van As, Stichting De Noordzee, 'De Goede Vissers', Visgilde, Koksgilde, EuroToques Nederland, en Marqt.

Kopgroep 'Duurzame Nederlandse Visserij' van de Nederlandse Vissersbond
Dit samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vissersbond, de Federatie van Visserijverenigingen, Stichting De Noordzee en de Marine Stewardship Council gaat, bijgestaan door experts, Nederlandse vissers ondersteunen in het behalen van MSC-certificaten. In eerste instantie begint de groep met de boomkorvisserij en de staandwantvisserij (staand want zijn netten die in het water staan).