Minister Donnner over toelatingsbeleid Roemenen en Bulgaren

Waarom gaan de grenzen voor Roemenen en Bulgaren niet open?
Donner: “Nederland moest voor 1 januari een beslissing nemen voor de twee laatst toegetreden lidstaten uit de EU; Bulgarije en Roemenië. Het kabinet heeft besloten de grenzen nog niet onbeperkt open te stellen voor werknemers uit die landen. Dit is vanwege de onzekere economische situatie op dit moment en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt. Concreet betekent dit dat werkgevers ook na 1 januari 2009 nog steeds een tewerkstellingsvergunning nodig hebben als ze Roemeense en Bulgaarse werknemers in Nederland willen laten werken.”

Welke overwegingen hebben daarbij een rol gespeeld?
Donner: “Het kabinet heeft een afweging moeten maken. Enerzijds zijn er nu nog steeds veel vacatures die niet vervuld worden, anderzijds kan dat door de moeilijk voorspelbare economie omslaan. Er is nu geen goed beeld hoe vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zich gaat ontwikkelen. Ook is er zorg in met name de grote steden over het verwerken van de toeloop van Polen en anderen uit Midden- en Oosteuropese landen. En we willen malafide uitzendbureaus hard aanpakken. Dit alles bracht het kabinet tot de conclusie om de grenzen nu nog niet open te stellen voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië.”

Wanneer gaan de grenzen wel open?
Donner: “Daar is nu nog geen uitspraak over te doen. Nederland moet uiterlijk op 1 januari 2012 de grenzen openstellen voor lidstaten die zijn toegetreden tot de Europese Unie. Of we zolang wachten hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld ook van de aanpak van malafide uitzendbureaus waar we nu mee bezig zijn, maar we zullen de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Het kabinet kan in ieder geval op elk moment beslissen de grenzen op te stellen, maar dan moeten er geen onzekerheden meer zijn zoals nu het geval is.”

Waarom mogen Polen wel al vrij in Nederland werken?
Donner: “Omdat Polen met andere landen uit Midden- en Oost-Europa eerder lid is geworden van de Europese Unie en Nederland per 1 mei 2007 al heeft besloten dat er geen aanleiding was vanuit de arbeidsmarkt om de grenzen dicht te houden voor Polen. Zijn de grenzen eenmaal open dan kan dat niet meer teruggedraaid worden.”

In sommige sectoren, zoals de land- en tuinbouw is wel behoefte aan Bulgaren en Roemenen. Wat gaat u daar aan doen?
Donner: Ik ben me ervan bewust dat de arbeidsmarkt per sector verschilt. In sommige sectoren is er inderdaad een grote behoefte aan werknemers. Daarom ga ik met de voorzitter van de land- en tuinbouwsector praten om te bekijken of we in deze sectoren vergunningen makkelijker kunnen geven. Nu moet er eerst nog een arbeidsmarkttoets worden gedaan, voordat er een vergunning kan worden gegeven aan een werkgever om Bulgaarse en Roemeense werknemers in dienst te nemen. Dan zou dat niet meer hoeven en kan er meteen een vergunning worden afgegeven aan werkgevers in deze sectoren.”


Voor meer informatie: de brief van het kabinet over het vrij werknemersverkeer met Bulgarije en Roemenië.