Digitale topschool voor hoogbegaafde leerling

Vandaag heeft staatssecretaris Dijksma het startsein gegeven voor het project Digitale topomgeving.

Op de site www.beterweters.nl kunnen leerlingen en leraren terecht voor informatie over hoogbegaafdheid, maar ook voor games en leermateriaal. De naam van de site is door leerlingen gekozen.

Staatssecretaris Dijksma: "Het is belangrijk dat leerlingen voldoende gemotiveerd worden om hun talent te ontwikkelen. Deze website biedt uitdagend onderwijs aan leerlingen die zich vanwege bepaalde cognitieve talenten anders zouden gaan vervelen". Leerlingen kunnen digitaal leermateriaal van de website halen en gezamenlijk onderzoeksprojecten uitvoeren. Ook leraren kunnen op de site terecht voor informatie over hoogbegaafdheid en leermateriaal. Om alle initiatieven te koppelen, gaat Kennisnet met de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) verbindingen leggen tussen de verschillende organisaties en initiatieven die zich op dit terrein bewegen. Zo wordt een link gelegd tussen een elektronische leeromgeving voor leerlingen en een site voor leerkrachten in het primair onderwijs.

Staatssecretaris Dijksma lanceerde een jaar geleden de Kwaliteitsagenda Primair Onderwijs. Hierin staan afspraken met het primair onderwijsveld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Excellentie neemt daarin een belangrijke plaats. Kinderen die iets sneller kunnen leren, krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Dat is wel nodig, ongeveer eenderde van deze leerlingen wordt niet meer uitgedaagd en hebben geen plezier meer in het leren. Daarom moet ieder kind het onderwijs krijgen dat het verdient en worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen.

De website is vandaag gelanceerd en zal in de komende maanden worden gevuld.