Vadercentra voor emancipatie allochtone mannen

Minister Plasterk (Emancipatie) en minister Van der Laan (WWI) steken samen 2,4 miljoen euro in het opzetten van vadercentra voor emancipatie van allochtone mannen.

Traditionele opvattingen van mannen uit traditionele milieus belemmeren de emancipatie, participatie en integratie van vrouwen. Daarom is het van belang dat mannen en vaders worden bereikt en meegaan in het emancipatieproces. Vadercentra, waar de mannen kennis en vaardigheden kunnen opdoen, helpen daarbij. Dat schrijven minister Plasterk en minister Van der Laan vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij stellen samen 2,4 miljoen euro beschikbaar voor het opzetten van een aantal vadercentra in de komende jaren. In 2009 zal samen met gemeenten gekeken worden op welke wijze deze centra structureel gefinancierd kunnen worden en hoe sociale en private fondsen kunnen bijdragen. De overweging om te investeren in de vadercentra komt voort uit de resultaten van het vadercentrum Adam in Den Haag. Dat centrum heeft bewezen de doelgroep te kunnen bereiken; ruim 2500 mannen hebben zich aangemeld.

Uit gesprekken met mannen uit etnische minderheidsgroepen is gebleken dat zij zich tekort voelen schieten in hun maatschappelijke positie. Dat leidt tot druk in het gezin. Ook zien zij de emancipatoire vooruitgang van hun vrouwen en dochters als bedreiging om nog meer in een achtergestelde positie te raken. De vadercentra zijn een plek waar mannen leren samenwerken en van gedachten wisselen over onderwerpen die elders niet zo gemakkelijk aan bod komen. Daarnaast is er aandacht voor de rol die mannen spelen in de opvoeding van hun kinderen. De expertise opgedaan in de vadercentra kan in de toekomst ingezet worden voor interventies bij een bredere doelgroep mannen.