Spectaculaire drugsvangst Antillen

Afgelopen weekend waren de Antilliaanse wateren het decor van een spectaculaire achtervolging. Een zeer snelle rubberboot van de Kustwacht onderschepte een groot drugstransport. Een go-fast (snelle speedboat), met aan boord vijf opvarenden en zes balen smokkelwaar, werd ten zuidoosten van Curaçao aangehouden.

Het ‘Rescue and Coordination Centre’ (RCC) van de kustwacht nam een verdachte beweging waar op de radar. Een kustwachtvliegtuig, de DASH-8, ging op onderzoek uit. Het bleek te gaan om een zes meter lange speedboat, met twee zware buitenboordmotoren. Deze voer in de richting van de kust van Curaçao. Het maritieme patrouillevliegtuig bleef het verdachte vaartuig volgen. Intussen stuurde het RCC de super-RHIB (snelle en sterke rubberboot) van het kustwachtsteunpunt Curaçao eropuit voor de daadwerkelijke onderschepping.

Grote vangst

Toen de super-RHIB het verdachte bootje naderde, probeerde deze met hoge snelheid te ontkomen. Ook gooiden de opvarenden twee pakketten overboord. De locatie hiervan werd direct door de kustwachtmedewerkers gemarkeerd. De super-RHIB zette vervolgens de achtervolging in en dwong de go-fast tot stoppen. In totaal werden zes pakketten drugs gevonden. Deze bevatten 148 kg cocaïne, heroïne en pillen, waarschijnlijk XTC. Straatwaarde enkele miljoenen euro’s. De vijf opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de Curaçaose politie. De go-fast is opgebracht naar de kustwachtsteiger op Marinebasis Parera voor nader onderzoek.