Ontvangst boek ‘Fiscalist achter de schermen vandaan’

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 20 november 2008 te Den Haag

Dames en heren

Dit boek is werkelijk heel bijzonder. Om een aantal redenen.

Het is bij mijn weten het eerste boek waarin de wereld van fiscalisten van binnenuit te zien is. Als je er doorheen bladert, is het een echte 'who is who' van fiscaal Nederland.

En als je het doorleest gebeurt er iets speciaals met je: je wordt echt enthousiast over het vakgebied fiscalist. Zo'n leuk en interessant vak blijkt het te zijn. Daar kan ik zelf natuurlijk over meepraten. Ik vind namelijk zelf ook dat ik de leukste baan van Nederland heb.

De fiscaliteit heeft de naam ingewikkeld te zijn. Dat is politiek wel eens problematisch. De consequenties van fiscale wetgeving kunnen een enorme impact hebben, maar leg het maar eens uit. Daarom is het ook zo belangrijk dat er in de Kamer voldoende fiscale kennis aanwezig is.

Juist bij ingewikkelde onderwerpen is transparantie heel belangrijk. Daarin moet je dan extra investeren. Dit boek draagt daaraan, misschien onbedoeld, toch bij.

Ik vond het interessant om te zien hoe er over 'ons' van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst gedacht wordt. Hier en daar lees je een kritische noot maar over het algemeen vind ik dat je aan de hand van dit boek kunt zeggen dat de relatie tussen de overheid en bedrijfsfiscalisten positief is.

Wat je dan ook herhaaldelijk terugleest in alle bijdragen is dat men het horizontaal toezicht heel positief waardeert. Ook een vorm van transparantie de fiscaliteit tussen de overheid en bedrijfsleven. Bij horizontaal toezicht ga je uit van wederzijds vertrouwen, en het blijkt dat voor dat vertrouwen echt een basis is. En laat ik dan ook maar eens heel transparant zijn: ook aan onze kant zijn de ervaringen met 'de andere kant' goed. We gaan zeker verder op deze ingeslagen weg van horizontaal toezicht.

Transparantie en vertrouwen gaan hand in hand. Je ziet dat ook terugkomen in de relatie tussen bedrijfsfiscalist en belastingdienst of tussen ondernemer en fiscaal adviseur. Vertrouwen blijkt het fundament te zijn voor de samenwerking. Wanneer een belastingadviseur van kantoor verandert gaat een ondernemer niet zelden met hem mee.

Er komen nog meer thema's een aantal keren terug: het vestigingsklimaat en de rol van de politiek bijvoorbeeld. Ik ga echter nu geen uitgebreide boekbespreking houden. Ook viel me op dat er over sommige onderwerpen binnen de fiscale wereld verschillend wordt gedacht. Zo zegt de één (Beerepoot) over mediation: doe maar nbiet, terwijl een ander (Schwartz) zegt: mediation werkt prima.

Ik kan in feite heel bondig zijn: Aertjan Grotenhuis verdient een groot compliment voor dit bijzondere boek. Hij bewijst hoe mooi en interessant het vakgebied van de fiscaliteit is. Wat dat betreft zou dit boek verplichte kost moeten zijn voor wie zich oriënteert op zijn loopbaan. Er is een tekort aan fiscalisten, maar als je dit boek leest is dat eigenlijk onvoorstelbaar. Dit boek is de beste reclame voor ons vakgebied. Daarom neem ik het heel graag in ontvangst!