Klimaatconferentie Poznan van start

Vandaag is in Poznan een klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) van start gegaan. De conferentie in Polen wordt op 12 december afgesloten. De conferentie is een belangrijke tussenstap naar een nieuw mondiaal klimaatakkoord dat eind volgend jaar moet worden gesloten.

Minister Cramer is van 10 tot 12 december op de conferentie in Polen aanwezig. In Poznan wil Nederland het volgende bereiken:

  • een raamwerk voor de tekst van een klimaatakkoord in Kopenhagen. In deze stad moet in december volgend jaar een nieuw klimaatakkoord worden afgesloten;
  • de aanzet voor werkelijke onderhandelingen;
  • tastbare stappen vooruit op enkele thema's als een gedeelde toekomstvisie, de internationale financiële architectuur, minder uitstoot van broeikasgassen (mitigatie), ontbossing, adaptatie, technologie en de bandbreedte van de reductieverplichting voor industrielanden.

Nederland vindt vooral een goede financiering van het internationale klimaatbeleid van groot belang. Daarbij moet de oprichting van een wereldwijde koolstofmarkt centraal staan in de onderhandelingen. De bijdrage die landen moeten leveren moet een afgeleide zijn van hun ontwikkelingsniveau en van hun uitstoot. Steun moet gaan naar situaties waar het echt nodig is, waar resultaten kunnen worden behaald die men niet voldoende kan bereiken zonder steun van buitenaf.

Op dinsdagochtend 2 december blikt minister Cramer in een persconferentie op het ministerie van VROM alvast vooruit op de klimaatconferentie in Poznan.