Extra geld voor stamcelonderzoek

Staatssecretaris Bussemaker geeft euro 22,4 miljoen voor onderzoek naar de toepassing van volwassen stamcellen bij de behandeling van ziekten.

Vanmiddag gaf Bussemaker het startschot voor het onderzoeksprogramma Translationeel Adult Stamcel Onderzoek, dat in beheer is van ZonMw.

Kansrijk

Eerder dit jaar maakte een verkenning van ZonMw duidelijk dat dit stamcelonderzoek in Nederland kansrijk is. Er wordt in ons land ook al veelbelovend translationeel (de noodzakelijke vertaalslag van laboratorium naar kliniek) onderzoek gedaan naar de toepassing van volwassen stamcellen bij verschillende aandoeningen.

Het geld van VWS wordt verdeeld over drie onderzoeksrondes.

Overal in het lichaam

Kenmerkend voor adulte stamcellen is dat deze bijna overal in het lichaam voorkomen. Zo zouden stamcellen bijvoorbeeld gehaald kunnen worden uit de navelstreng, vetweefsel of ander lichaamsmateriaal dat bij medische behandelingen van patiënten vrijkomt. Het translationeel onderzoek is gericht op methoden om stamcellen succesvol te vermeerderen en te differentiëren tot de gewenste celtypen, en deze toe te passen in klinisch onderzoek bij patiënten.

Coalitieakkoord

Het onderzoek naar behandelingsmogelijkheden met volwassen lichaamsstamcellen komt voort uit het coalitieakkoord.