Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat tienduizenden thuiszorgmedewerkers salaris moeten inleveren

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2893283

Datum 1 december 2008
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat tienduizenden thuiszorgmedewerkers salaris moeten inleveren (2080904740).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat tienduizenden thuiszorgmedewerkers salaris moeten inleveren .
(2080904740)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Thuiszorg snijdt in loon’? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Erkent u dat thuiszorgaanbieders met de rug tegen de muur staan, omdat zij moeten kiezen uit twee kwaden: of hun diensten niet aanbieden waardoor ze geen werk hebben, of onder de kostprijs werken? Zo ja, bent u bereid minimumprijzen in plaats van maximumprijzen vast te stellen voor huishoudelijke hulp? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Erkent u dat ook de medewerkers met de rug tegen de muur staan: of ze gaan voor minder salaris werken en hun taken worden uitgekleed, of ze lopen kans hun baan te verliezen, omdat de instelling waarvoor zij werken failliet gaat? Zo ja, is dit de manier waarop u de zorg weer ‘aantrekkelijk’ wil maken en mensen daadwerkelijk voor de zorg wil behouden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4

Deelt u de mening dat thuiszorgaanbieders, die wellicht worden verplicht personeel over te nemen van het bedrijf dat de aanbesteding heeft verloren, dit tegen hetzelfde salaris moeten doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2, 3 en 4

Nee. Zie mijn antwoorden van 24 oktober 2008 op eerdere vragen over dit thema (aanhangsel van de Handelingen 436 en 437, pag. 911 t/m 914) en mijn brief van dezelfde datum over de aanbestedingen (TK 29538, nr. 90).

Vraag 5

Deelt u voorts de mening dat het onacceptabel is dat thuiszorgmedewerkers massaal salaris moeten gaan inleveren? Zo ja, hoe gaat u dit voorkomen? Zo neen, gaat u zelf ook salaris inleveren?

Antwoord 5

De regels omtrent inschaling en beloning hebben sociale partners vastgelegd in CAO’s en deze zijn goedgekeurd door hun respectievelijke achterbannen. Het is dan vervolgens de bedoeling dat werkgevers en werknemers zich ook gedragen naar de in die CAO’s vastgelegde regels. Indien dat onverhoopt niet het geval zou zijn, is het aan de getroffenen om daar werk van te maken. Daarvoor gelden procedures die zowel in de CAO’s als in het arbeidsrecht zijn neergelegd.

1) ‘Thuiszorg snijdt in loon’, AD.nl, 5 november 2008, http://www.ad.nl/binnenland/2749608/Thuiszorg_snijdt_in_loon.html

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Leijten (SP), ingezonden 7 november 2008, (vraagnummer 2008Z06250 / 2080904700)