Video: Nederland en Turkije versterken handelsrelatie

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben in Turkije orders ontvangen tijdens de economische missie naar Turkije onder leiding van de staatssecretarissen Heemskerk en Van Bijsterveldt. Ook de zes wethouders die meereizen, hebben een vruchtbare missie.

Royal Haskoning ondertekende een overeenkomst om in opdracht van de Turkse Rijkswaterstaat een groot irrigatiegebied in Zuidoost-Turkije te ontwikkelen. Het project is onderdeel van een plan dat erop is gericht de hoeveelheid geïrrigeerde landbouwgrond in Turkije te verdubbelen. De Nederlandse en Turkse overheid hebben in 2000 hierover reeds een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Voor Haskoning gaat het om ruim vier miljoen euro. Andere Nederlandse bedrijven zullen in aanmerking komen voor de opdrachten ter waarde van driehonderd miljoen euro die in latere fases beschikbaar komen.

Het agribusinessbedrijven Codema Systems Group, Dalsem Horticulture Projects en Hoogendoorn Growth Management zullen samen voor enkele miljoenen euro's vlak bij Istanbul zes hectare kassengebied uitbreiden en voorzien van de modernste technieken op het gebied van logistiek, klimaatbeheersing en watervoorziening.

Eindhoven

De gemeente Eindhoven maakte bekend samen met een aantal andere partijen een overeenkomst te hebben gesloten om goed opgeleide Turken die geen baan kunnen vinden in hun eigen land, in Turkije verder op te leiden. Later kunnen ze in Nederland aan de slag, waarmee wordt voldaan aan de vraag naar technisch personeel in de regio Eindhoven. De wethouders uit Den Haag waren getuigen van de overhandiging van de eerste certificaten aan Turkse hospitality-trainers die mensen op gaan leiden voor Istanbul als de stad in 2010 culturele hoofdstad is. De trainers zijn in de afgelopen periode opgeleid door het Mondriaan College in Den Haag.

Memorandum of Understanding

Heemskerk en de Turkse minister van Buitenlandse Handel Tüzmen ondertekenden een Memorandum of Understanding ter bevordering van de handel en investeringen tussen beide landen. Zowel bedrijven als overheden zullen hier bij betrokken worden. Ook heeft Heemskerk tijdens dit bezoek aangekondigd dat Turkse zakenlieden die regelmatig naar Nederland reizen voortaan gebruik kunnen maken van de 'Oranje Loper'. Het verkrijgen van visa voor ondernemers verloopt daardoor sneller en met meer focus.

Staatssecretaris Heemskerk brengt samen met staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) van 23 tot en met 28 november een bezoek aan Turkije. De economische missie telt honderd bedrijven en dertig onderwijsinstellingen. Heemskerk en Van Bijsterveldt bezoeken Istanbul, Izmir en Ankara.