Minister Bos opent seminar over financieel beheer EU-gelden

Minister Bos opent vandaag een tweedaags seminar over het financieel beheer van EU gelden. Vertegenwoordigers van de EU en 21 lidstaten spreken hier op uitnodiging van Nederland over noodzakelijke verbeteringen in het financieel beheer van de EU.

De verbeteringen zijn nodig nu de Europese Rekenkamer voor het 14e achtereenvolgende jaar geen goedkeurende verklaring heeft afgegeven voor de EU-begroting. Wel is het percentage van de begroting waarover goedkeuring is gegeven de afgelopen jaren gegroeid tot ongeveer 40%. Maar nog meer dan de helft van het EU-budget is nog niet op orde en de fouten zitten bij de lidstaten.

In zijn openingsspeech wijst minister Bos op het belang van een solide financieel management voor het imago en de toekomst van Europa: "Want hoe kunnen we onze burgers vragen vertrouwen te hebben in een verenigd Europa als we meer dan de helft van het EU budget niet kunnen verantwoorden?"
Hij pleit daarom voor meer verantwoordelijkheid en verantwoording op Lidstaatniveau en voor minder en eenvoudigere regels.