Maatregelen voor sterkere economie

Het kabinet neemt maatregelen om de gevolgen van de kredietcrisis voor de Nederlandse economie te beperken. Dat zei minister-president Balkenende na afloop van de ministerraad.

De ministerraad heeft lang stilgestaan bij de negatieve economische vooruitzichten als gevolg van de kredietcrisis. Nederland is met zijn open economie allesbehalve immuun voor de wereldwijde terugval van de handel en de economische groei, aldus Balkenende.

Maatregelen

Het kabinet neemt maatregelen om de negatieve gevolgen van de kredietcrisis voor de economie te beteugelen.

Het kabinet wil de bedrijvigheid 'extra lucht geven' door de liquiditeit voor bedrijven te vergroten. Zo worden de vervroegde afschrijvingen weer ingevoerd.

Het kabinet maakt een regeling voor werktijdverkorting, waarbij werknemers tijdelijk een beroep kunnen doen op de WW. Minister Donner (SZW) komt op 24 november met een brief aan de Tweede Kamer met daarin de strikte voorwaarden.

Verder wil het kabinet regionale mobiliteitscentra om mensen van werk naar werk te bemiddelen. Dit moet dreigende werkloosheid voorkomen.

Ten slotte wil het kabinet infrastructuurprojecten versnellen, waaronder de nieuwe Deltawerken.

Minister-president Balkenende gaf ook aan dat de overheid sneller rekeningen zal betalen. Dit moet vooral het midden- en kleinbedrijf helpen.

Het kabinet heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de economische maatregelen.