Van Bijsterveldt wil beurzen voor excellente mbo-studenten

Om breder vakmanschap en internationale ervaring op te doen, stelt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt voor het eerst studiebeurzen in voor talentvolle Nederlandse en Turkse mbo-studenten.

Het gaat om duobeurzen, waarbij 5 topstudenten uit beide landen die eenzelfde of een vergelijkbare opleiding volgen in Turkije en Nederland, over en weer stage kunnen lopen en in de gelegenheid worden gesteld hun ervaringen te delen. Van Bijsterveldt maakte dit voornemen vandaag bekend tijdens haar bezoek aan Turkije.

"De kwaliteit, de trots en het internationale karakter van beroepsonderwijs aan onze jongeren verdient versterking. Het waarderen van vakmanschap over grenzen heen, is geen luxe maar een must! Deze beurzen voor vakmanschap horen bij die ambitie", aldus Van Bijsterveldt.

Van Bijsterveldt kondigde de beurzen voor vakmanschap vandaag aan tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Skills Netherlands en Skills Turkey. Beide organisaties zijn verantwoordelijk voor het organiseren van vakwedstrijden voor mbo studenten. Van Bijsterveldt heeft deze organisaties gevraagd om haar een voorstel te doen over de exacte vorm van de beurzen voor excellente mbo studenten.

Handelsmissie Turkije
Staatssecretaris Van Bijsterveldt en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) bezoeken van 23 tot en met 27 november 2008 Turkije, samen met een economische missie van 130 bedrijven en onderwijsinstellingen.

Beide bewindspersonen bezoeken Istanbul, Ankara en Izmir. Tijdens de missie spreken zij met de Turkse premier Erdogan, de minister voor Buitenlandse Handel Tüzmen, minister van Economie Simsek en minister van Onderwijs Hüseyin Çelik. Van Bijsterveldt bezoekt onder meer enkele onderwijsinstellingen. Ook bezoekt zij in Istanbul het zogenaamde ISMEK-project waar voortijdig schoolverlaters door middel van cursussen weer een plek in de maatschappij krijgen.