Opname van kleine bedragen, uit vermoedelijk onbeheerde nalatenschappen, in de consignatiekas

Opname van kleine bedragen, uit vermoedelijk onbeheerde nalatenschappen, in de consignatiekas
Beschikking betreffende de opname van kleine bedragen, uit vermoedelijk onbeheerde nalatenschappen, in de consignatiekas
10 november 2008 / Nr. BenC2008-1234N.lh; Stcrt. nr. 227

De minister van Financiën,
Gelet op artikel 2 van de Wet op de consignatie van gelden;

Besluit:

Artikel 1
De door Dienst Domeinen West van het ministerie van Financiën aangeboden kleine bedragen uit vermoedelijk onbeheerde nalatenschappen tot een bedrag van maximaal € 4.000,-- kunnen in de consignatiekas worden opgenomen.

Artikel 2
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met
9 februari 2007.

Deze regeling zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën,
W.J. Bos

TOELICHTING
Een van de taken van de Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën is het optreden als vereffenaar bij vermoedelijk onbeheerde nalatenschappen. De daaraan verbonden uitvoeringskosten bedragen minimaal € 4.000,-.
Dit zou betekenen dat vermoedelijke onbeheerde nalatenschappen van € 4.000, - en kleiner, alleen al door de kosten tot nihil zouden worden gereduceerd.
Deze situatie is zeker voor de eventuele erfgenamen ongewenst.
Op grond van deze beschikking worden bedragen van € 4.000, - en kleiner ter bewaring opgenomen in de consignatiekas. Eventuele rechthebbenden kunnen dan gedurende 20 jaar nog aanspraak maken op deze gelden.

Deze werkwijze wordt al toegepast sinds 9 februari 2007. Vandaar dat de beschikking in werking treedt met terugwerkende kracht vanaf 9 februari 2007.

De Minister van Financiën,
W.J. Bos