Instructies rond gebruik open standaarden

Binnen de (semi-) publieke sector is het gebruik van open standaarden sinds 1 april dit jaar niet langer vrijblijvend. Deze zijn nu ook samengevat in 'een instructie voor de rijksdienst' die op 21 november 2008 in de Staatscourant is gepubliceerd.

De Kabinetsbrede afspraken waren in de praktijk al van kracht vanaf 1 april 2008, maar zijn nu ook officieel gepubliceerd en geaccordeerd door de Europese Commissie. De instructie geeft aan hoe de rijksoverheid te werk moet gaan bij de aanschaf van ICT-diensten of ICT-producten. Kern is het principe 'pas-toe-of-leg uit'. Dit betekent dat overheden bij de aanschaf van ICT in principe moeten uitgaan van zogenaamde open standaarden. Open standaarden zijn ICT-standaarden die iedereen vrij mag gebruiken. Een voorbeeld is het ODF (Open Document Format), een standaard voor het uitwisselen van onder meer tekstbestanden. Hiervan kan alleen worden afgeweken in een aantal uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld wanneer de bedrijfsvoering van het betreffende departement in gevaar komt.

Overheden hebben per toepassingsgebied de keuze uit een lijst van open standaarden. Indien wordt besloten geen standaard uit de lijst te kiezen, terwijl de lijst voor het betreffende toepassingsgebied wel standaarden vermeld, moet worden beargumenteert waarom de keuze op een andere standaard is gevallen. De instructie fungeert tevens als voorbeeld voor een werkwijze van medeoverheden en semi-publieke instellingen. Het programmabureau Nederland Open in Verbinding adviseert bij het gebruik van open standaarden en zal het gebruik ervan monitoren. Middels de website Forum Standaardisatie is de lijst te raadplegen met toepassingsgebieden en de daarvoor bruikbare open standaarden.

Doel van het hanteren van meer open standaarden is het vergroten van interoperabiliteit en het verminderen van de afhankelijkheid van de overheid van vaste softwareleveranciers. Meer gebruik van open standaarden zal op termijn bijdragen aan hogere kwaliteit van overheidsdienstverlening, vereenvoudiging van de gegevensuitwisseling tussen overheidsorganisaties met burgers en bedrijven en overheidsorganisaties onderling, duurzame gegevensopslag en efficiëntere ontwikkeling en beheer van ICT-systemen.


De instructie is te vinden op: http://www.forumstandaardisatie.nl/fileadmin/OVOS/Instructie_rijksdienst_bij_aanschaf_ICT.pdf