Huizinga geeft financiële impuls regionaal OV en goederenvervoer in Regio Twente

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer heeft maandag in Enschede tijdens een werkbezoek een bestuursovereenkomst met de Regio Twente getekend. Hierin zegt zij de regio 10,7 miljoen euro toe in het kader van het Actieplan Regionaal OV.

Tijdens haar bezoek heeft zij tevens 3,9 miljoen euro toegezegd aan de Regio Twente voor de bereikbaarheid van de binnenhavens in het kader van de quick win programma’s.

Het bezoek van de staatssecretaris aan Twente stond in het teken van het openbaar vervoer, het goederenvervoer, de fietsers en de mobiliteit van mensen met een lichamelijke handicap. Tijdens een busrit in de ‘Toegankelijke Bus’ maakte de staatssecretaris kennis met het toegankelijk OV en de OV-ambassadeurs in Twente. Het bezoek van de staatssecretaris eindigde in de binnenhaven van Hengelo bij de Combi Terminal Twente (CTT), een van de grootste inlandse goederenoverslag bedrijven in Nederland. Huizinga maakte daar de toekenning van de quick win gelden bekend voor de binnenhavens van Twente en loste de 200.000ste container van de CTT.

Bijdrage Actieprogramma Regionaal OV
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat geeft de Regio Twente de extra financiële impuls van 10,7 miljoen euro voor maatregelen die op de korte termijn de doorstroming van het openbaar vervoer verbeteren.
De Regio Twente en de provincie Overijssel verdubbelen de bijdrage van het Rijk. Met het bedrag wordt de HOV-midden/Krakeling gerealiseerd. Dit is een hoogwaardig openbaar vervoer busverbinding tussen Hengelo en Enschede (deels vrije busbaan). Deze verbinding maakt onderdeel van het zogenoemde Agglonet-systeem, het Twents openbaar vervoersysteem waarin trein en bus optimaal aansluiten.

Het bedrag is onderdeel van het Actieprogramma Regionaal OV. In totaal wordt 1 miljard euro op voorstel van staatssecretaris Huizinga en provinciale en regionale bestuurders verdeeld over 50 projecten. De helft van het bedrag komt voor rekening van de decentrale overheden. Met de investering wil de staatssecretaris de reissnelheid verhogen, ontbrekende verbindingen aanleggen en capaciteitsproblemen oplossen. Zo kan sneller, vaker en zonder omweg worden gereisd. Het actieprogramma regionaal OV is onderdeel van de MobiliteitsAanpak.

Verbetering binnenhavens Twente
Huizinga kent de binnenhavens van Twente 3,9 miljoen euro toe voor verbeteringen aan de havens in Enschede, Markelo en Hengelo. Het bedrag is onderdeel van de 62 miljoen euro die het Rijk beschikbaar heeft voor snel te realiseren maatregelen (quick wins) voor verbetering van de bereikbaarheid van binnenhavens. Dit geld kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het verdiepen van de havens of voor het uitbreiden van kades.