Hoger bedrag belastingvrij invoeren

Vanaf 1 december 2008 kunnen reizigers voor een hoger bedrag belastingvrij goederen invoeren vanuit landen buiten de Europese Unie. Als men met het vliegtuig of de boot Nederland binnenkomt dan kan men goederen voor euro 430 euro belastingvrij meenemen, dat was euro 175.

Hierbij tellen alle goederen mee die men in het land van vertrek koopt, dus ook aankopen op de luchthaven. Boven het normbedrag van 430 € moet men wel belasting betalen. Die belasting bestaat uit btw en invoerrechten. Voor een aantal producten - zoals alcohol en tabak - moet ook accijns betaald worden.

Meer meenemen dan € 430

Neemt men na 1 december 2008 goederen mee die meer dan 430 € kosten, dan kijkt de Douane naar de producten die men invoert. Als één product meer dan 430 € kost, dan moet er over het hele aankoopbedrag belasting betaald worden. Maar heeft men bijvoorbeeld een horloge gekocht van € 400 en een pen van euro100, dan betaalt men alleen belasting over de pen, het horloge kan dan belastingvrij ingevoerd worden. Een product dat duurder is dan 430 € kan men niet splitsen.

Neemt men voor minder dan € 430 mee, dan kan men bij aankomst in de EU gebruik maken van de groene douane-balie en hoeft men niets aan te geven. Heeft men voor een hoger bedrag goederen gekocht, dan gaat men langs de rode balie. De Douane berekent vervolgens hoeveel belasting men moet betalen.

Met de auto

Het bedrag van € 430 € geldt alleen als men reist met het vliegtuig of de boot. Reist men de EU op een andere manier binnen, bijvoorbeeld met de auto, dan geldt een lager bedrag. Vanaf 1 december 2008 mag men op deze manier voor maximaal € 300 belastingvrij goederen meenemen.

Binnen de EU

Als men binnen de EU aankopen doet, dan verandert er niets. Binnen de EU geldt al dat men belastingvrij goederen mee mag nemen. Dat blijft dus zo.. Voor alcohol en tabak blijft gelden dat men een beperkte hoeveelheid mag mee nemen.