Antwoorden op kamervragen over de keuze voor het middel cell broadcast voor burgeralarmering

Antwoorden op kamervragen van de leden Gerkens en Van Raak (SP), ingezonden op 20 oktober.

1. Vraag
Wat is uw reactie op het artikel ‘keuze SMS-burgeralarm te snel’? 1) Deelt u de mening dat het Noorse systeem beter is dan het Nederlandse? Zo neen, waarom niet?

1. Antwoord
Deze vraag is niet met ja of nee te beantwoorden aangezien het twee verschillende technieken betreft, namelijk de techniek ‘SMS’ en de techniek ‘cell broadcast’. Van de techniek ‘SMS’ is bekend dat berichten volgtijdelijk worden verstuurd, dat betekent dat bij het verzenden van een bericht naar een groot aantal ontvangers het enige tijd kan duren voordat het bericht bij alle ontvangers is aangekomen. De techniek ‘cell broadcast’ verstuurt een bericht naar alle toestellen tegelijk in het geselecteerde gebied. Cell broadcast zal nauwelijks hinder ondervinden bij overbelasting van het gsm-netwerk, in tegenstelling tot het sms-verkeer. Het product dat door een Noors commercieel bedrijf wordt geleverd, waar u aan refereert, bevindt zich in een testfase. Ik volg de ontwikkelingen van dit systeem.

2. Vraag
Was u op de hoogte van het bestaan van dit systeem toen de keuze op het Nederlandse systeem viel? Zo ja, waarom heeft u dan toch voor het Nederlandse systeem gekozen?

2. Antwoord
Ik ben op de hoogte van het bestaan van sms-alert systemen. Het systeem waarop uw vraag betrekking heeft, is één van de sms-alert systemen. Er is voor cell broadcast gekozen vanwege de mogelijkheden die deze techniek biedt.

3. Vraag
Zijn er meerdere systemen onderzocht? Welke criteria zijn hierbij gehanteerd?

3. Antwoord
Ja. In 2006 is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de eindrapportage ‘Locatiegebonden Publieke Diensten, cell broadcast: geschikt als additioneel middel voor overheidscommunicatie’ verschenen. Geconcludeerd wordt dat van het aantal platforms waarmee locatiegebonden publieke diensten kan worden aangeboden, Cell broadcast het platform met de meeste potentie is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar cell broadcast voor burgeralarmering. Criteria bij dit vervolgonderzoek waren dat een groot aantal mensen binnen enkele minuten bereikt moet worden (techniek), de mogelijkheid om binnen een specifiek gebied een bericht te versturen (bereik), een bericht informatie en zo mogelijk een handelingsperspectief moet bieden (inhoud), privacygevoeligheid en acceptatie door burgers. De Kamer is geïnformeerd over de resultaten van dit onderzoek in augustus 2008.

4. Vraag
Deelt u de mening dat een bereik van 99% van de burgers binnen vijf minuten in geval van een ramp veel levens zou kunnen redden? Wat zijn de cijfers van het Nederlandse alarmeringssysteem?

4. Antwoord
Van alle toestellen die ten tijde van de uitzendingen in de laatste proef cell broadcast een bericht hadden kunnen ontvangen, is aantoonbaar bij 97,0% het bericht 2) binnen vier minuten ontvangen. Echter de Nederlandse en ‘Noorse’ cijfers zijn niet zondermeer met elkaar te vergelijken, hiervoor dient bekend te zijn van welke definitie het ‘Noorse systeem’ uitgaat. Er kan bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt in aantal toestellen dat een bericht ontvangt, aantal mensen dat een bericht ziet of aantal mensen dat handelt naar een ontvangen bericht.

5. Vraag
Heeft de aanbesteding van burgeralarmering in Nederland zich teveel beperkt met de keuze voor cell broadcast? Deelt u de vrees dat we straks veel geld hebben uitgegeven aan dit systeem, terwijl er elders mogelijk een beter systeem beschikbaar is?

5. Antwoord
Nee, de aanbesteding beperkt zich niet teveel met de keuze voor cell broadcast. Cell broadcast is een onderdeel van het totale pakket van crisiscommunicatiemiddelen richting burgers naast sirenes, radio/TV en andere middelen. Nieuwe technieken en toepassingen worden door mij gemonitord.

6. Vraag
Ziet u mogelijkheden om de aanbesteding open te breken, als uit onderzoek blijkt dat het Noorse systeem beter is? Zo ja, bent u daartoe bereid? Zo neen, waarom niet?

6. Antwoord
Er heeft een marktconsultatie plaatsgevonden op basis van het programma van eisen voor de aanbesteding van de dienst cell broadcast. De uitkomsten van deze marktconsultatie worden meegenomen in de aanbesteding. Voorafgaand aan de aanbesteding van de dienst cell broadcast wordt met de drie operators die in Nederland mobiele telefonie leveren, afspraken gemaakt over het sturen van cell broadcast berichten naar mobiele telefoons. De aanbesteding moet nog van start gaan.

7. Vraag
Bent u bereid te onderzoeken welk systeem in de toekomst de burgers het beste en snelste zal informeren? Zo neen, waarom niet?

7. Antwoord
Ja, dit onderzoek is in 2004 door het ministerie van EZ gestart. De onderzoeken zijn einde 2007 afgerond 3). Technische mogelijkheden zijn constant in ontwikkeling, en nieuwe toepassingen voor burgeralarmering worden gemonitord.

1) Kamerstuk 29668, nr. 24
2) Het bericht is met een herhaling verzonden, dat betekent dat toestellen die het bericht al hebben ontvangen het niet een tweede keer ontvangen.
3) De onderzoeksresultaten vindt u op http://www.cellbroadcast.postbus51.nl onder achtergrondinformatie/ documenten.