Dreigingsbeeld georganiseerde misdaad naar Tweede Kamer

De in- en uitvoer van heroïne en cocaïne en de productie van synthetische drugs zijn belangrijke vormen van georganiseerde misdaad die een bedreiging vormen voor de Nederlandse maatschappij. Verder zijn er signalen van mensenhandel en is Nederland aantrekkelijk voor witwassen via vastgoed. Ministers Hirsch Ballin en Ter Horst (BZK) hebben het Nationaal Dreigingsbeeld 2008 (NDB) naar de Tweede Kamer is gezonden.

Het Nationaal Dreigingsbeeld wordt om de vier jaar opgesteld door het Korps landelijke Politiediensten en omschrijft de ontwikkelingen in de georganiseerde misdaad. Deze ontwikkelingen worden afgezet tegen de maatschappelijke gevolgen van dergelijke vormen van criminaliteit. Mede op grond van het NDB stellen de ministers van Justitie en BZK de speerpunten vast in de aanpak van de georganiseerde misdaad.

Voor de periode 2008-2012 zijn onder meer op basis van het NDB de volgende speerpunten vastgesteld:

  1. Witwassen (onder andere via vastgoed)
  2. Mensenhandel- en smokkel
  3. Terrorisme en extreme vormen van ideologische gemotiveerde misdaad
  4. Grootschalige hennepteelt
  5. Handel in cocaïne en heroïne
  6. Productie van en handel in ecstasy en amfetamine

De bestrijding van de georganiseerde misdaad moet ook op regionaal en bovenregionaal niveau plaatsvinden. Regionale criminaliteitsanalyses kunnen aanleiding geven om ook andere vormen van georganiseerde misdaad aan te pakken, zoals overvalcriminaliteit door criminele bendes.

Het NDB wordt gebruikt bij de intensivering van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad. In een volgend dreigingsbeeld wordt een sterkere koppeling gemaakt met informatie uit de bestuurlijke sfeer alsmede dreigingen die voor de bestuurlijke aanpak van belang zijn .