Wijziging Regeling zorgverzekering ter zake van de vereveningsbijdrage

Deze regeling bevat de nieuwe regels over de vaststelling van de vereveningsbijdrage voor zorgverzekeraars in 2009.

De belangrijkste wijzigingen in de regeling ten opzichte van 2008:

  1. In het vereveningsmodel 2009 wordt een nieuw deelbedrag geïntroduceerd: kosten van B-dbc's. Dit deelbedrag wordt verdeeld op basis van de vereveningscriteria leeftijd en geslacht, farmaceutische kostengroepen (FKG's), diagnose kostengroepen (DKG's), aard van het inkomen, sociaaleconomische status (SES) en regio.
  2. Verdere stappen zijn gezet om de inzet van ex-post compensatiemechanismen af te bouwen:
    a. Het nacalculatie-percentage voor een belangrijk deel van het B-segment is verlaagd van 50 procent naar 15 procent. Voor de overige B-dbc's en de variabele kosten van A-dbc's gaat dit percentage naar beneden van 50 naar 40 procent.
    b. De bandbreedteregeling die geldt voor de macro-deelbedragen 'kosten van B-dbc's' en 'variabele kosten van ziekenhuisverpleging en kosten van specialistische hulp' wordt verruimd van 40 naar 45 euro.
  3. De vereveningscriteria FKG psychische aandoeningen, aard van het inkomen, SES, éénpersoonsadres en GGZ-regio zijn niet langer opgenomen in de regeling, maar verplaatst naar het Besluit zorgverzekering.
  4. Net als de betalingen uit hoofde van vrijwillig eigen risico, worden nu ook de betalingen uit hoofde van een verplicht eigen risico gerekend tot de kosten van de verschillende deelbedragen.
  5. Binnen de normering van de vaste kosten van ziekenhuisverpleging zijn er geen kosten meer die via een vast bedrag door zorgverzekeraars worden gefinancierd.

De regeling is met de publicatie op 30 september 2008 in de Staatscourant van kracht geworden.