Raad voor de Kinderbescherming sluit aan bij verwijsindex risicojongeren

De Raad voor de Kinderbescherming heeft zich vandaag aangesloten bij de verwijsindex risicojongeren. Dat gebeurde in het bijzijn van ministers Rouvoet en Hirsch Ballin (Justitie).

Den Haag is de eerste regio van de Raad voor de Kinderbescherming die aansluit bij de verwijsindex. De komende maanden sluiten de overige regio’s zich aan. De Raad is geen hulpverlenende instelling, maar schept wel voorwaarden waaronder de hulp op gang kan komen. Door de aansluiting van de Raad zullen veel nieuwe contacten tussen hulpverleners en zaakbehandelaars van de Raad ontstaan.

Minister Rouvoet toonde zich verheugd over de aansluiting van de Raad: ‘Ik hoop op een olievlekeffect, want goed voorbeeld doet goed volgen. Hoe meer organisaties deelnemen, hoe dichter we bij ons doel komen: landelijke dekking bij het signaleren van jongeren met problemen. Want juist die landelijke dekking levert grote winst op en maakt betere en snelle hulp aan jongeren mogelijk wanneer dat nodig is.’

Verwijsindex

De verwijsindex risicojongeren is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Hulpverleners melden in het systeem als zij een risico signaleren bij een jongere (tot 23 jaar) waarmee zij contact hebben. Door de meldingen in de landelijke verwijsindex weten hulpverleners sneller of een kind ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak. Er staat geen inhoudelijke informatie inde verwijsindex over bijvoorbeeld de aard van het probleem of behandeling, vanwege de bescherming van de privacy van de jongere en het gezin.

Sinds vorig jaar zijn 45 gemeenten en 1 ziekenhuis aangesloten op de verwijsindex. Hulpverleners hebben inmiddels zo’n 7.000 keer contact gehad over een risicojongere.