Heemskerk: 'Extra middelen voor slimme ICT'

Het Kabinet trekt extra middelen uit (15,5 mln euro) om te zorgen dat bedrijven hun zaken makkelijker kunnen regelen met de overheid door slimme ICT-toepassingen. Dat maakt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vandaag bekend in een speech over zijn ICT-beleid op het jaarcongres van ECP.nl.

Slim Geregeld, Goed Verbonden

De extra middelen zijn bedoeld voor het programma 'Slim Geregeld, Goed Verbonden' (SGGV). Bedrijven en uitvoerende overheidsdiensten kunnen uit dit programma steun krijgen om hun zaken met de overheid slimmer te regelen. De officiële lancering van het programma volgt op enkele succesvolle pilots. Zo wordt met steun van EZ in de Rotterdamse haven gewerkt aan een digitaal systeem om de import van veterinaire containers te versnellen. Dit levert zo'n acht miljoen euro per jaar op aan administratieve lastenbesparing. De staatssecretaris wil met het nieuwe programma de komende vier jaar vijftien tot twintig van dit soort projecten doen. Voor bedrijven die meedoen, moet hiermee de administratieve lastendruk met zo'n 15 tot 35% afnemen. Heemskerk riep bedrijfstakken op om snel te komen met concrete voorstellen.

Elektronisch factureren

Heemskerk staat in zijn speech ook stil bij het zogenaamd elektronisch factureren. Eerder dit jaar trok de staatssecretaris Marco Pastors aan als ambassadeur e-factureren om het elektronisch versturen aan en verwerken van rekeningen door de overheid een zetje te geven. Volgens Heemskerk ontvangt de overheid jaarlijks tien miljoen facturen. Daarvan wordt nu slechts 0,3 procent geheel elektronisch verwerkt. Heemskerk wil dat in 2010 zeker één op de tien facturen digitaal binnenkomt en digitaal wordt verwerkt. Dat betekent een besparing die kan oplopen van enkele euro's tot 30 euro per factuur. "En het is ook winst voor het milieu", aldus Heemskerk. "Als alle bedrijven in Europa voortaan elektronisch factureren, spaart dat zo'n 40 duizend voetbalvelden aan bomen.

Zet in de rug

Onder meer de Belastingdienst, het ministerie van Defensie, het UWV en een aantal gemeentes doen al mee met e-factureren. Onder leiding van Pastors wordt volgens Heemskerk nu gewerkt aan een set afspraken tussen overheid en bedrijfsleven om e-factureren een verdere zet in de rug te geven en waarmee voor bedrijven duidelijk is met welke standaard men bij de overheid terecht kan. Ook moeten de afspraken koud water vrees bij overheidsorganisaties wegnemen. "De voordelen voor het milieu en voor onze portemonnee zijn te groot om te laten liggen, dus ik roep overheidsorganisaties, net zo goed als bedrijven, op om mee te doen met e-Factureren ", aldus Heemskerk. De afspraken worden binnenkort vastgelegd in een convenant.

Meer informatie:

Meer informatie over het programma Slim Geregeld Goed Verbonden (SGGV) is te vinden op http://www.sggv.nl/.

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Persvoorlichting Economische Zaken, 070-3796464, e-mail e.v.vanscherrenburg@minez.nl.