Borsele wint Jong Lokaal Bokaal

De eerste prijs voor de gemeente die jongeren het best laat meedoen, meedenken en meebeslissen, gaat naar Borsele.

Minister Rouvoet reikte vandaag de prijs uit aan de gemeente Borsele: ‘U bent de eerste winnaar van de Jong Lokaal Bokaal omdat u voor een redelijk kleine plattelandsgemeente de jongerenparticipatie hoog in het vaandel heeft, zowel op papier als in de praktijk. Dat participatie niet alleen betrekking heeft op inspraak in beleid bewijst u met bijvoorbeeld het gerichte jongerenhuisvestingsbeleid, wat voor veel grotere gemeenten nog niet eens aan de orde is. Ook het ontwikkelen van talenten en het creëren van kansen is een speerpunt in uw beleid voor uw jongeren. Al met al een verdiende eerste plaats.’

Den Haag tweede, Capelle aan den IJssel derde

Den Haag won de tweede plaats, vanwege de invulling van jongerenparticipatie. Zij maken voor iedere doelgroep het meedoen, meedenken en meebeslissen mogelijk en zij sluiten in hun methoden erg aan op wat jongeren willen. Ook de jongerenambassadeurs, een diverse groep jongeren die met het ene been in de gemeente staan en met het andere in de jongerencultuur, werden geroemd.
Capelle aan den IJssel werd gefeliciteerd met haar inspraakmechanisme voor jongeren, de Capelse Jeugdraad. Ook jongeren die wat meer moeite hebben om mee te doen worden op een positieve manier betrokken met het project ‘Blijf bij Jezelf’.

Jong Lokaal Bokaal

De Jong Lokaal Bokaal is een prijs voor de gemeente die niet alleen veel doet voor jongeren, maar ze ook laat meedenken en hun ideeën vertaalt in doeltreffend en inspirerend beleid. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nationale Jeugdraad en Jeugd en Gezin en is in 2008 voor het eerst uitgereikt.

Gemeenteprijs 2009

Deze gemeenteprijs is ook een manier om goede en inspirerende voorbeelden naar boven te krijgen waardoor gemeenten wat kunnen betekenen voor elkaar. En zich uitgedaagd zullen voelen om zichzelf te nomineren. Tijdens het Nationale Jeugddebat afgelopen oktober heeft de minister toegezegd in 2009 initiatieven voor hangjongeren bij de jurering te betrekken. Hij hoopt dat dit voorbeelden oplevert van gemeenten die mét jongeren zoeken naar goede mogelijkheden van vrije tijdsbesteding, waar het ‘hangen’ of ‘chillen’ ook onderdeel van is.