Beantwoording vragen Vaste Kamercommissie BZK over informatie gemeentelijke herindeling Rotterdam en Rozenburg

Antwoord van staatssecretaris Bijleveld op vragen van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de procedure Rotterdam-Rozenburg.

Uw commissie heeft mij een drietal vragen gesteld.

  1. Allereerst vraagt de commissie mij om haar te informeren over de stand van zaken bij de samenvoeging van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. De commissie krijgt graag inzicht in het tijdpad voor het wetgevingstraject dat mij daarbij voor ogen staat.
  2. Ten tweede vraagt de commissie mij hoe ik om wil gaan met de voorkeur van beide gemeenten om de raadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente te laten samenvallen met de reguliere raadsverkiezingen in maart 2010. De commissie ontvangt graag antwoord op de vraag of ik via wetgeving aan deze wens tegemoet kan komen.
  3. Ten derde vraagt de commissie informatie over andere herindelingprocedures, die in deze kabinetsperiode mogelijk bij de Kamer in behandeling zullen worden gegeven.

Antwoord op de vragen 1 en 2
Het kabinet neemt alleen verzoeken tot wetsvoorstellen tot gemeentelijke herindeling in overweging op basis van een herindelingsadvies van betrokken gemeenten of betrokken provincie. Mij heeft op dit moment nog geen herindelingsontwerp of -advies bereikt vanuit de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. Er is daarom nog geen sprake van een wetgevingstraject, inclusief een tijdpad. Op het moment dat mij een herindelingsadvies bereikt, zal ik dat beoordelen aan de hand van de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi), het coalitieakkoord en het Beleidskader gemeentelijke herindeling.

Ten aanzien van de voorkeur van beide gemeenten om de eventuele herindelingsverkiezingen te laten samenvallen met de reguliere raadsverkiezingen in maart 2010 kan ik het volgende melden. Het college van Rotterdam heeft mij schriftelijk verzocht medewerking te verlenen aan een tweetal aspecten betreffende de wetgevingstechniek rondom een eventuele herindeling van Rotterdam en Rozenburg.

Richting het gemeentebestuur van Rotterdam zal ik aangeven dat het voor mij op dit moment te vroeg is te beoordelen of ik tegemoet zal komen aan het voornoemde verzoek. Pas na ontvangst van een door de gemeenteraden van beide betrokken gemeenten vastgesteld herindelingsontwerp of –advies, zal ik een standpunt innemen over de te prefereren wetgevingstechniek.

Antwoord op vraag 3
De ministerraad heeft op mijn voorstel op 24 oktober 2008 ingestemd met de wetsvoorstellen tot de volgende gemeentelijke fusies:

  • de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten tot de nieuwe gemeente Oldambt;
  • de gemeenten Arcen en Velden en Venlo tot de nieuwe gemeente Venlo;
  • de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel tot een nieuwe gemeente waarvan de definitieve naam nog niet bekend is;
  • de gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum tot een nieuwe gemeente waarvan de definitieve naam nog niet bekend is. Een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum wordt toegevoegd aan de gemeente Venray;
  • de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle tot de nieuwe gemeente Zuidplas.


Deze voorstellen tot wet worden ter advies voorgelegd aan de Raad van State en daarna gezonden aan uw Kamer. Ten aanzien van het voorstel tot wet tot samenvoeging van de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen doe ik nog nader onderzoek.

De provincie Noord-Holland heeft mij een herindelingsadvies doen toekomen, waarin zij adviseert om de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp samen te voegen. Ik heb een Commissie van Wijzen gevraagd om mij advies te geven over dit herindelingsadvies.

Andere herindelingsadviezen heb ik tot op heden niet ontvangen. Wel is het zo dat in een aantal gemeenten en provincies Wet Arhi-trajecten lopen, waarvan ik op dit moment de verwachting heb dat deze uit zullen monden in een herindelingsadvies waarin een fusie per 1 januari 2011 aan mij zal worden geadviseerd. Het betreft de volgende gemeenten of regio’s:

  • West-Friesland (Noord-Holland)
  • Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg (Utrecht/Gelderland)
  • Wunseradiel, Bolsward, Sneek, Wymbritseradiel, Nijefurd, Gaasterland-Sleat (Friesland)
  • Bergen, Gennep, Mook en Middelaar (Limburg)
  • Margraten, Eijsden (Limburg)
  • Lith, Oss (Brabant)
  • Rotterdam, Rozenburg (Zuid-Holland)
  • Boskoop, Rijnwoude (Zuid-Holland)
  • Bodegraven, Reeuwijk (Zuid-Holland)


De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten