Antwoorden op kamervragen over het bericht dat de Volksuniversiteit Gouda de Goudse wijk Oosterwei ontvlucht

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV), ingezonden 5 november 2008.

1. Vraag
Bent u bekend met het bericht dat de Volksuniversiteit Gouda de Goudse probleemwijk Oosterwei ontvlucht? 1)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Hoe beoordeelt u dit vertrek en komt dit overeen met door u gewekte suggesties dat de politie de situatie in Gouda onder controle heeft en dat de criminaliteit in Oosterwei afneemt?

3. Vraag
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de Volksuniversiteit geplaagd is door meer dan 50 inbraken en ingegooide ruiten? Zijn de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn geweest opgepakt en vervolgd? Welke opsporingsactiviteiten zoals camera’s en observaties zijn er gebruikt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 2 en 3
Ter beantwoording van uw vragen heb ik ambsbericht opgevraagd bij de korpsbeheerder van het korps Hollands-Midden. Op grond van dit ambtsbericht kan ik u het volgende melden.

Het gebouw waarin de Volksuniversiteit is gevestigd in de wijk Oud Goverwelle (niet in de wijk Oosterwei), is op 1 november 2004 aangekocht door een woningbouwcorporatie met als doel te komen tot herontwikkeling en woningbouw. Op deze locatie wordt binnen afzienbare tijd gestart met nieuwbouw. De Volksuniversiteit is daarvan op de hoogte en is om die reden gaan zoeken naar andere huisvesting. Deze is inmiddels in een andere wijk in Gouda gevonden.

Dit laat onverlet dat de Volksuniversiteit in de afgelopen jaren slachtoffer is geweest van criminaliteit. Volgens de informatie van de politie zijn over de afgelopen 10 jaar 11 incidenten geregistreerd met betrekking tot de Volksuniversiteit. Het door de Volksuniversiteit genoemde aantal van 50 inbraken en/of vernielde ruiten komt niet overeen met de gegevens die de politie hierover heeft. Naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf is door de politie contact gezocht met de Volksuniversiteit en de woningbouwcorporatie om een beter zicht te krijgen op de situatie. Onder andere bleek daarbij dat er dit jaar twee maal sprake is geweest is van ruitbreuk (beide in de maand september), waarvan geen aangifte is gedaan.
Er is in de afgelopen 10 jaar drie keer aangifte gedaan van vernieling van een ruit door voetballende jongeren en er is acht keer aangifte gedaan van inbraak, waarvan drie keer in 2008 (1 in augustus en 2 in oktober). Bij één aangifte van vernieling is een verdachte aangehouden. Uit nader onderzoek bleek dat hij niet de verdachte was die de ruit vernield had. Bij de aangiften van inbraak zijn door de politie de gebruikelijke activiteiten verricht zoals sporenonderzoek, getuigenverhoor en buurtonderzoek. In een aantal gevallen zijn sporen aangetroffen. De verzamelde informatie heeft nog niet geleid tot het aanhouden van verdachten.

In het artikel van Elsevier wordt aangegeven dat er bij de Volksuniversiteit grote frustratie bestaat over de incidenten van de afgelopen jaren. Ik kan me dit goed voorstellen en zoals u weet ben ik van mening dat tegen overlast en criminaliteit door politie en justitie stevig moet worden opgetreden. In het actieplan ‘Gouda gaat nóg harder werken aan veiligheid’ dat de gemeente in oktober jl. samen met de lokale partners heeft opgesteld, is aangegeven dat de criminaliteit in Oosterwei de afgelopen jaren is gedaald. In het plan is ook nadrukkelijk aangegeven dat de komende jaren stevig moet worden doorgepakt op de aanpak van overlast en criminaliteit.

4. Vraag
Zijn er in de buurt van de Volksuniversiteit nog meer panden, waar ruiten zijn ingegooid of inbraken gepleegd? Zo ja, hoe vaak zijn ruiten ingegooid en/of inbraken gepleegd en wat voor soort panden zijn dit?

4. Antwoord
Voor de panden die zijn gelegen aan hetzelfde plein als de Volksuniversiteit is er in de afgelopen 10 jaar sprake van 28 aangiften van bedrijfsinbraak (waarvan 1 in 2008) en 7 aangiften van het ingooien van een ruit (geen in 2008). Het gaat om de volgende bedrijven: een kapperszaak, een sportschool, een snackbar, een restaurant, een school en een sportvereniging.

5. Vraag
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uiterlijk op dinsdag 18 november 2008 vóór 12.00 uur.

5. Antwoord
Uw vragen zijn bij deze beantwoord voor de begrotingsbehandeling van BZK.

1) www.elsevier.nl. 1 november 2008, http://www.elsevier.nl/web/10209944/Nieuws/Nederland/Volksuniversiteit-Gouda-ontvlucht-probleemwijk-Oosterwei.htm?rss=true