Veiligheid brandweerduiken beschouwd

De Inspectie OOV en de NVBR hebben naar aanleiding van enkele duikongevallen de beschouwing veiligheid brandweerduiken uitgevoerd.

In haar brief van 20 maart 2008 heeft de Inspectie OOV op grond van de eerste bevindingen van het onderzoek in Terneuzen en de overeenkomsten met eerdere ongevallen de gemeentebesturen en de regiobesturen met brandweerduikers opgeroepen om er op toe te zien dat hun duikteam(s) op de juiste wijze kunnen optreden in noodsituaties. Ook is toegezegd dat men zo snel mogelijk verder wordt geïnformeerd over relevante aspecten van duikveiligheid. Het is immers van belang dat belangrijke leerpunten meteen bekend worden gemaakt en niet pas als een onderzoek volledig is afgerond.

Op 6 juni 2008 zijn de colleges van B&W van gemeenten met brandweerduikers en besturen van regionale brandweren met duikers geïnformeerd over de leerpunten van het duikongeval te Urk van maart 2007. Daarbij is ook de relatie gelegd met het duikongeval te Utrecht in 2001. Verder is kort aandacht besteed aan het duikongeval te Terneuzen.

Deze tweede brief (van 6 juni 2008) en de eerste brief van 20 maart 2008 kunt u in PDF-formaat downloaden.

Een uitgebreide beschrijving van het ongeval te Urk en de leerpunten is beschikbaar op de internetsite van de Arbeidsinspectie een overzicht van de Sturingsonderwerpen en -indicatoren en een rekentool (rekentool in Open Document Format) voor het inschatten van de duiktijd afhankelijk van de diepte en het luchtverbruik. Meer hulpmiddelen zijn te vinden op de internetsite van het Platform Bestrijding Waterongevallen door de Brandweer.

U kunt beide bovengenoemde Word documenten ook in PDF-formaat downloaden.

Dit item is voor het laatst bewerkt op 3 december 2008.