Geld voor gezinscoaches in Gouda

Minister Ter Horst is van plan de gemeente Gouda drie jaar lang 300.000 euro per jaar te geven voor een proef met gezinscoaches. Dit zei de minister na afloop van haar werkbezoek maandag 17 november aan de politie in Gouda, o.a. in de wijk Oosterwei.

Problemen daar worden vooral veroorzaakt door Nederlands-Marokkaanse jongeren. De overlast - rondhangen, lawaaierig praten, intimidatie als spugen en naroepen - is meestal niet via het strafrecht aan te pakken. Gezinscoaches kunnen jongeren die problemen veroorzaken en hun ouders aanspreken en ondersteunen.
Ter Horst liet zich informeren door wijkagenten. In de wijk Oosterwei wonen zo'n 2200 mensen, de politie heeft er drie wijkagenten. Dit terwijl de norm gemiddeld in Nederland één wijkagent op 5000 bewoners is. Veel van de problemen moeten volgens Ter Horst overigens niet door de politie opgelost worden, maar door de gemeente, het jeugdwerk, het onderwijs of het maatschappelijk werk. De politie kan er immers weinig aan doen dat jongeren geen stageplaats voor hun schoolopleiding kunnen vinden, en rondhangen op straat hun alternatief wordt.

Verder hoorde Ter Horst hoe de politie Hollands-Midden - waaronder Gouda valt - probeert zoveel mogelijk "blauwe" politiemensen op straat te houden, en de administratieve afhandeling van het werk op kantoor door andere mensen te laten doen. Ook gaan de dienders zo veel mogelijk met gerichte informatie de straat op, zodat hun inzet niet afhangt van toevalligheden. Omgekeerd moeten zij hun ervaringen weer binnen het politiekantoor brengen, zodat hun kennis goed benut kan worden.

Ter Horst maakte kennis met twee van de al 2600 Gouwenaren die zich hebben opgegeven voor Burgernet. Gouda is één van de negen gemeenten in Nederland waar een proef met dit systeem wordt gehouden. Met Burgernet kan de politie het publiek betrekken bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De deelnemers krijgen een ingesproken mededeling over een gezocht persoon of voertuig te horen op hun vaste of hun mobiele telefoon, of ze krijgen een sms-bericht. Als zij vervolgens iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken.
Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat.
Sinds de start van Burgernet begin deze maand is er in Gouda al één echte Burgernet-actie gehouden.