Felicitaties voor nieuw onderzoekscentrum Generation R

Toespraak van de minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe onderzoekscentrum van Generation R op 12 november 2008 te Rotterdam.

Koninklijke hoogheid, geachte dames en heren,
hallo jongens en meisjes,

Allereerst hartelijk dank voor de uitnodiging.
Een nieuw onderkomen voor een nieuwe onderzoeksfase: Focus op 5. De vorige staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Ross, vond het destijds al zeer de moeite waard om Generation R te steunen. Want Generation R onderzoekt hoe kinderen opgroeien; waarom het ene kind wel gezondheids- of gedragsproblemen krijgt en het andere niet. Daarbij zijn alle groepen kinderen vertegenwoordigd.
En daar sta ik vierkant achter, want of kinderen nou van Kaapverdische achtergrond zijn, of geboren op Blaak; Of ze uit een gezin komen waar alle kansen zijn of starten juist moeilijk is: álle kinderen moeten gezond, veilig en gelukkig kunnen opgroeien. En hoe meer we over het opgroeien weten, hoe beter.

Ik heb begrepen dat de goede resultaten uit de eerste jaren aanleiding zijn om nu alle deelnemende kinderen van 5 jaar oud uit te nodigen in 1 centraal onderzoekscentrum. Meten is weten. En daar werkt Generation R aan in dit onderzoekcentrum, samen met dokters, de ouders en de kinderen natuurlijk.

Jongens en meisjes, wisten jullie dat het beter is om door je neus te ademen dan door je mond? Waarom dat zo is, dat houd ik nog even geheim. Want jullie kunnen dat bekijken in het mooie meetboekje dat jullie krijgen als je bij de dokter komt voor onderzoek. En daar gaan jullie nog veel meer ontdekken. Hoe je eigen botten eruit zien, bijvoorbeeld. En dat je daar een foto van kunt maken.
Of samen met je ouders uitrekenen hoe lang je wordt als je later groot bent… Misschien wel langer dan je vader. Samen met de dokter gaan jullie ontdekken wat er aan jou verandert als je groter wordt. Dat is belangrijk, want als de dokter weet hoe jij opgroeit, weet hij beter hoe hij andere kinderen kan helpen. En misschien wel hoe hij kan zorgen dat kinderen niet ziek worden of andere vervelende dingen meemaken.

En dan nu even naar jullie moeders en vaders. Tot u wil ik speciaal het woord richten. Want u heeft ruim vijf jaar geleden besloten deel te nemen aan het onderzoek. Moeders komen zelfs al vanaf 12 weken zwangerschap speciaal naar het onderzoekscentrum en u heeft zich daaraan voor langere tijd verbonden. ‘Een kleine moeite’, zeggen sommigen van u. Maar ik weet dat u daar per keer toch wel een aantal uur zoet mee bent.


Toch doet u dat. En daar ben ik blij om, want met deelname houdt u niet alleen de gezondheid van uw kind scherp in de gaten, maar biedt u álle kinderen de mogelijkheid tot betere ondersteuning en hulp. Uw betrokkenheid en inzet vind ik geweldig.

Dan tot slot Generation R. Gefeliciteerd met dit nieuwe onderkomen. Doordat uw centrale locatie aan het ziekenhuis vast zit maar toch niet erín, mengt u zich niet in het dagelijks reilen en zeilen van het ziekenhuis. Zo staan preventieonderzoek en directe medische zorg naast elkaar.

U bent begonnen aan een initiatief van de lange adem. U volgt de kinderen van voor de geboorte tot ver in de pubertijd. U moet het maar aantrekkelijk blijven maken voor hen om steeds weer te willen meedoen. Een hele opgave, lijkt me. Maar een waardevolle. Zo’n grote groep kinderen volgen en al tijdens de zwangerschap beginnen bij de moeders. Dat maakt uw onderzoek uniek in de wereld.
De informatie die u verzamelt is uitdagend voor veel goede onderzoekers. Onderzoekers die de gegevens vertalen naar bruikbare oplossingen voor maatschappelijke ontwikkelingen waar de jeugd mee te maken heeft. We hebben al gezien dat gegevens van generation R tot interessante resultaten hebben geleid.

Zo weten we nu bijvoorbeeld dat de groei van een kind in de baarmoeder van invloed kan zijn op het gedrag van een kind later. En we hebben meer inzicht in welke de rol vaders spelen in de ontwikkeling van kinderen. Maar ook waarom veel kinderen toch die nare oorontsteking krijgen. Het zijn slechts een paar voorbeelden en ik denk dat we nog veel meer te weten komen waar kinderen en ouders hun voordeel mee kunnen doen. Het zijn bovendien resultaten waarmee ook mijn ministerie en ik aan de slag kunnen voor kinderen en hun ouders.


Koninklijke hoogheid, dames en heren,
Weten hoe kinderen groot worden, geeft de mogelijkheid goede zorg en ondersteuning te bieden tijdens die levensfase. Professionals, gemeenten en andere betrokkenen kunnen daarmee de jeugd betere kansen op goede, gezonde en veilige ontwikkeling bieden.

Ik kan alleen maar zeggen: Ga zo door, ouders, kinderen, doktoren en onderzoekers. Want met dat wat wij van u leren kunnen we kinderen nu en in de toekomst beter ondersteunen en helpen. Daarmee kunnen we álle kinderen en hun ouders ondersteunen, mocht dat nodig zijn.
Aan het nieuwe onderkomen zal het zeker niet liggen.

Hartelijk dank voor uw aandacht.