Bert Keijts is Overheidsmanager van het Jaar

Directeur-generaal Rijkswaterstaat Bert Keijts is vanavond in de Haagse Ridderzaal uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2008.

Keijts ontving de prijs uit handen van minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De directeur-generaal van RWS dankt zijn uitverkiezing aan het feit dat Rijkswaterstaat onder zijn leiding is uitgegroeid tot een ´moderne, publieksgerichte organisatie die op een vernieuwende manier met de markt werkt´.

Volgens de stichting Overheidsmanager van het Jaar was Keijts finaleplaats meer dan verdiend: ‘Bert Keijts heeft op een succesvolle manier de cultuur, de organisatie en de verhouding tot de markt aan weten te pakken. De positieve uitkomsten van publieksonderzoeken en metingen van medewerkertevredenheid bewijzen dat. Ondanks de kwetsbaarheid van Rijkswaterstaat naar buiten toe blijft Bert Keijts effectief opereren en blijft hij zijn medewerkers stimuleren.’

Keijts was uiteraard verguld met zijn prijs: ‘Ik vat de prijs op als een beloning voor heel Rijkswaterstaat. Het toont aan dat uitvoering van levensbelang is voor een goed functionerende overheid. Als uitvoerder heb je een zichtbare en daardoor kwetsbare positie. We halen vaak de pers, vooral als het niet goed gaat: bij aanhoudende fileproblematiek, ingrepen in het landschap, haperende spitsstroken of weigerende tunnelsystemen. Het is mijn taak en die van RWS om het maximale te presteren, maar ook om goed uit te leggen wat we doen, waarom we dat doen en wat er aan de hand is als het niet goed gaat. Deze prijs is een aansporing om verder te gaan, zodat Rijkswaterstaat uitgroeit tot een betrouwbare en efficiënte partner, toonaangevend opdrachtgever en publieksgericht netwerkmanager.

Met deze prijs wil de stichting Overheidsmanager van het Jaar de kwaliteiten van de manager bij de overheid zichtbaar maken en het imago van de overheidsmanager versterken. De stichting zoekt ieder jaar leidinggevenden die hebben bewezen van onschatbare betekenis te zijn voor het functioneren van zijn of haar onderdeel van de overheid. Enkele bekende namen in de jury zijn onder andere voormalig vice-premier Hans Dijkstal (juryvoorzitter), Bernard Wientjes (voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW), Pauline Krikke (burgemeester van Arnhem) en Margot Vliegenthart (kroonlid SER).