Akkoord leraren HBO ondertekend

Minister Plasterk, staatssecretaris Van Bijsterveldt en de sociale partners in het hoger beroepsonderwijs hebben het definitieve convenant LeerKracht van Nederland ondertekend.

Hiermee is weer een belangrijke stap gezet in de strijd tegen het lerarentekort. De sociale partners in het hbo (AOb, HBO-Raad, CNV en Unie NFTO) hebben de zomermaanden gebruikt om nadere afspraken te maken over de uitwerking van het akkoord voor docenten het hoger beroepsonderwijs.

Volgend jaar zal 15 miljoen euro geinvesteerd worden in een betere beloning van docenten in het hbo, waarna met ingang van 2010 er 26 miljoen euro per jaar voor dit doel beschikbaar zal zijn. Daarnaast is er in de periode 2009 tot en met 2012 voor docenten in het hbo een trekkingsrecht op de lerarenbeurs in waarde oplopend tot 12 miljoen euro in 2012. Ook zal er over een periode van vijf jaar nog eens 14 miljoen euro ter beschikking worden gesteld voor docenten om een hoger kwalificatieniveau te bereiken.

Minister en sociale partners zullen er gezamenlijk voor zorgen dat de maatregelen die in het convenant beschreven zijn voortvarend worden uitgevoerd. Toegezegd is dat de Tweede Kamer periodiek wordt geïnformeerd over de realisatie van de doelstellingen.