Ziekenhuis Gelderse Vallei sluit aan op verwijsindex risicojongeren

Voor het eerst sluit een ziekenhuis aan op het landelijke digitale systeem om jongeren met problemen te signaleren. 'Ik hoop dat andere ziekenhuizen volgen'.

Dat zei Rouvoet vandaag bij de ondertekening van het convenant VIVallei: Verwijsindex Vallei. De gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Nijkerk, Wageningen en Ede en het Ziekenhuis Gelderse Vallei uit Ede hebben afgesproken vroegtijdig signalen van jongeren met problemen te registreren. 'Daarmee is betere en snelle hulp mogelijk als dat nodig is. Ik hoop dat dit voor andere ziekenhuizen en huisartsen een voorbeeld is dat goed doet volgen', aldus Rouvoet.

De gemeenten gaan vanaf vandaag ervaren wat het is om met de landelijke verwijsindex te werken. In totaal doen 45 gemeenten mee, en nu dus ook een ziekenhuis. Rouvoet: 'Hoe meer partijen aansluiten, hoe meer risicosignalen van hulpverleners ook over de gemeentegrenzen heen onderling kunnen worden uitgewisseld en hoe sneller jongeren geholpen worden. De landelijke verwijsindex en de lokale systemen vullen elkaar op die manier goed aan.'

Verwijsindex

De verwijsindex risicojongeren is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Hulpverleners melden in het systeem als zij een risico signaleren bij een jongere (tot 23 jaar) waarmee zij contact hebben. In de praktijk komt het regelmatig voor dat meerdere hulpverleners, soms uit verschillende gemeenten, zich bezighouden met dezelfde jongere. Door de meldingen in de landelijke verwijsindex weten hulpverleners sneller of een kind ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak.