Antwoorden op kamervragen over diversiteit benoemingen staatsdeelnemingen

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FIN/ 1044U

Onderwerp: Antwoorden op kamervragen over diversiteit bij benoemingen staatsdeelnemingen

Geachte voorzitter,

Op 27 oktober 2008 ontving ik schriftelijke vragen van de leden Kalma, Vos en Timmer over diversiteit bij de benoeming van bestuurders bij staatsdeelnemingen.

Bijgaand stuur ik u de antwoorden op deze vragen.

Hoogachtend,
de minister van Financiën,

Wouter Bos

Heeft u kennisgenomen van de oproep van Woman Capital om bij uw aanstaande benoemingen van bestuurders bij banken nadrukkelijk ook gebruik te maken van het beschikbare vrouwelijke potentieel?
Ja.

Deelt u de mening dat een goede mix van mannelijke en vrouwelijke topbestuurders kan helpen om de broodnodige hervormingen binnen het financiële bestel te realiseren?
Ja

Wilt u zich, mede in het licht van de motie-Kalma c.s. over het opnemen in de code-Tabaksblat van streefcijfers voor de participatie van vrouwen in Raden van Bestuur en Commissarissen 2), inspannen om een aanzienlijk deel van de door u in te vullen functies te laten innemen door vrouwelijke bestuurders?
Ik ben het met u eens dat nadrukkelijk moet worden gezocht naar vrouwelijke bestuurders met relevante ervaring en kennis. Ik zal ik mij hiervoor inspannen.

Bent u van plan om op het gebied van de staatsdeelnemingen in het algemeen het diversiteitbeleid, conform genoemde motie, vorm te geven?
In de gesprekken met de Raden van Commissarissen over beloningsbeleid en corporate governance zal ik het diversiteitsbeleid, en meer specifiek het aandachtspunt ten aanzien van vrouwen, nadrukkelijk aan de orde stellen.