Antwoorden op kamervragen over bericht "Rift reported between Richards, civil servants over 'personal' bills"

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV), ingezonden 16 oktober 2008.

1. Vraag
Kent u het bericht “Rift reported between Richards, civil servants over ‘personal bills’”? 1)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Weet u van een ruzie tussen de gezaghebber van St. Maarten en enkele van zijn hoge ambtenaren over het declareren van rekeningen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wie heeft in deze gelijk?

2. Antwoord
Ik heb vernomen dat er binnen het eilandgebied discussie heeft plaatsgevonden over de betaling van declaraties van de Gezaghebber en dat het Bestuurscollege hier inmiddels een besluit over heeft genomen.

3. Vraag
Kunt u in een helder overzicht aangeven wat het salaris en de vergoedingen zijn waarop de gezaghebber van St. Maarten recht heeft, wat hij kan declareren en wie dat betaalt? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
De bezoldiging en de toelagen van de gezaghebber worden vastgesteld door de landsregering en komen ten laste van de begroting van het eilandgebied. Het land betaalt een vergoeding aan de gezaghebber voor representatiekosten en dienstreizen en voor de huur van de ambtswoning. Kosten die samenhangen met het gebruik van de ambtswoning worden vastgesteld en gedragen door het eilandgebied.

4. Vraag
Kunt u eveneens in een helder overzicht aangeven wat er werkelijk aan de gezaghebber in de afgelopen jaren is betaald aan salaris en overige vergoedingen en welke declaraties hij heeft ingediend? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Dit betreft een interne aangelegenheid waar ik geen inzicht in heb.

1) The Daily Herald, 13 oktober 2008, http://www.thedailyherald.com/news/daily/l128/ltgov128.html