Verzoek Tweede Kamer om Prinsjesdagstukken

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: IRF 2008/1379 M

Onderwerp: Verzoek Tweede Kamer om Prinsjesdagstukken

Geachte voorzitter,

Vanmiddag is tijdens de regeling van werkzaamheden in Uw Kamer gesproken over een mogelijke vervroegde aanlevering van de Prinsjesdagstukken. Dit naar aanleiding van publicaties in de media over (delen van) de concept Macro Economische Verkenning 2009 (MEV) van het Centraal Plan Bureau.

Het kabinet betreurt de vroegtijdige publicaties over de concept-MEV net zo zeer als diverse leden van de Tweede Kamer. Toch kan het kabinet niet aan het verzoek van Uw Kamer voldoen.

De publicaties over de MEV betreffen een conceptversie van vorige week; aan de definitieve versie wordt ook vandaag nog gewerkt. Ditzelfde geldt voor de Miljoenennota, (onderdelen van) de Rijksbegroting en het Belastingplan.
Dit maakt aanbieding van deze stukken vandaag technisch al onmogelijk en betekent dus ook dat er geen definitieve stukken bij media bekend kunnen zijn.
Daarnaast heeft het kabinet geen indicaties dat conceptstukken voor de Rijksbegroting, die op Prinsjesdag aan de Staten-Generaal worden aangeboden, zijn uitgelekt. Overigens acht het kabinet het niet wenselijk dat een "premie" op lekken zou worden gegeven, in de vorm van vroegtijdige openbaarmaking. Het kabinet ziet ook daarom geen reden tot eerdere aanlevering van de Prinsjesdagstukken, anders dan in de context van eerdere met Uw Kamer gemaakte embargoafspraken.
Tot slot zou het kabinet bij eerdere aanbieding strijdig handelen met de (Grond-) wet: uw Kamer heeft vastgesteld in artikel 65 van de Grondwet en art 8, lid 4 van de Comptabiliteitswet dat de officiële aanbieding van de ontwerp-Rijksbegroting plaatsvindt op de derde dinsdag van september. Het kabinet ziet uit naar het debat met de Kamer vanaf dat moment.

De Minister van Financiën,

Wouter Bos