Kabinet maakt Nederland gezinsvriendelijker

Minister Rouvoet wil de eigen kracht van gezinnen versterken. Zowel financieel als met opvoedondersteuning voor gezinnen die daar behoefte aan hebben.

Ouderschapsverlof wordt verruimd en losgekoppeld van de levensloopregeling. Het kabinet kijkt ook naar flexibilisering van ouderschapsverlof. Samen met werkgevers en werknemers wil het kabinet bedrijven gezinsvriendelijker maken. Ter voorkoming van schadelijke gevolgen van scheiding komt er aanbod van programma’s voor ouders om conflicthantering te bevorderen.

In Nederland zijn ruim 2,5 miljoen huishoudens van één of twee ouders met thuiswonende kinderen. Leven in gezinsverband is daarmee vanzelfsprekend voor de meeste mensen. De waarde van sterke gezinnen voor de samenleving is groot maar gezinnen staan onder druk. Daarom gaat de overheid gezinnen versterken. Dat is de kern van de Gezinsnota van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin.

Gezinsvriendelijk beleid

De nota inventariseert de reeds gestarte kabinetsinitiatieven rond het gezin. Zoals de extra investeringen in kinderopvang, het kindgebonden budget bovenop de kinderbijslag en het tegengaan van armoede. Nieuwe initiatieven zijn:

  • Gezinnen kunnen vanaf 1 januari 2009, los van de levensloopregeling, gebruik maken van de ouderschapsverlofkorting (50% van het minimumloon).

  • Ouderschapsverlof wordt verruimd naar 26 weken voor beide ouders. Het kabinet kijkt daarnaast ook naar flexibilisering van de regeling.

  • In overleg met werkgevers en werknemers spant het kabinet zich voor gezinsvriendelijke bedrijven. Bijvoorbeeld met flexibele werktijden, telewerken en schooltijdbanen.

  • Er komen lokale opvoeddebatten met ouders, (brede) scholen, sport- en buurtverenigingen.

  • Ter voorkoming van schadelijke gevolgen van scheiding komt er aanbod van programma’s voor ouders om conflicthantering te bevorderen.

  • Met gemeenten worden wijken gezinsvriendelijker en kindvriendelijker gemaakt.

Keuzevrijheid

De arbeidsparticipatie van vrouwen is toegenomen, en daarmee ook het belang om werk en gezin goed te kunnen combineren. Gezinsvriendelijk beleid ondersteunt zowel de opvoeding van kinderen, de betrokkenheid van vaders daarbij en de arbeidsparticipatie en ontplooiingsmogelijkheden van vrouwen. Het kabinet wil vooral de keuzevrijheid van gezinnen bevorderen bij het op elkaar afstemmen van gezin en werk.

Opvoedvragen

Via de Centra voor Jeugd en Gezin komt laagdrempelige opvoedingsinformatie en -ondersteuning beschikbaar voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Rouvoet: 'De maatschappij wordt steeds complexer en opvoeding dus ook. Veel gezinnen beschikken over uitgebreide sociale netwerken waar zij terecht kunnen met opvoedvragen. Maar uit die netwerken komt niet altijd een duidelijk antwoord. En niet alle gezinnen hebben zo’n netwerk. Bij een Centrum voor Jeugd en Gezin loop je met een opvoedvraag naar binnen en met een antwoord weer naar buiten.'

Scheiding

In de laatste decennia is het aantal scheidingen sterk toegenomen. De negatieve consequenties van scheidingen worden steeds zichtbaarder. Jaarlijks hebben zo’n 60.000 kinderen te maken met scheiding van hun ouders. Ongeveer 30% daarvan ondervindt gevolgen als depressie, angst, agressie, lagere schoolprestaties en crimineel gedrag. Rouvoet: 'Het aangaan of verbreken van een relatie is en blijft een zaak van het individu. Maar conflicten in een relatie kunnen grote impact hebben op de gezonde ontwikkeling van kinderen. Als samenleving kunnen wij daar de ogen niet voor sluiten. Daarom wil het kabinet cursussen beschikbaar maken. Dat kan ouders helpen omgaan met conflicten of een scheiding op een manier die niet schadelijk is voor hun kinderen.'

Uitstellen kinderwens

Met 29,4 jaar is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met kinderen beginnen hoog. En op hogere leeftijd zijn er meer medische risico’s. Rouvoet: ‘Iedereen beslist zelf over het juiste moment om kinderen te krijgen. Maar daarvoor is wel de juiste kennis nodig. Daarom ga ik onderzoeken hoe de kennis over deze medische risico’s verbeterd kan worden. Daarnaast maakt ons gezinsbeleid het mogelijk voor vaders en moeders om een vol gezinsleven en een succesvolle maatschappelijke carrière te combineren. Toekomstige ouders krijgen daarmee meer vrijheid om het juiste moment echt zelf te kiezen.’