Bewoners centraal op geslaagde Landelijke Bewonersdag

'Werk in uitvoering' was het motto van de geslaagde Landelijke Bewonersdag op zaterdag 1 november in Utrecht. Daarbij ging extra aandacht uit naar betrokkenheid van bewoners bij verbetering van hun wijk. Minister Vogelaar deelde 21.000 euro uit aan drie bewonersinitiatieven om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten.

Het gaat om initiatieven uit Schiedam, Eindhoven en Amsterdam. Het geld is uitgereikt in de vorm van tegoedbonnen, de zogenoemde vouchers voor bewonersinitiatieven. 'Geld geeft macht, dus met deze vouchers krijgen de bewoners meer macht in hun eigen buurt', zei minister Ella Vogelaar tegen een publiek van bijna duizend bewoners en betrokkenen.

Initiatieven
De vouchers zijn uitgereikt aan Els Valentijn uit Eindhoven, Yesim Calayier uit Schiedam en Ahlam Salah uit Amsterdam. Els Valentijn uit de wijk De Bennekel gaat het geld gebruiken om mozaïekmarathons te organiseren. Samen mozaïeken, koken en eten levert veel sociaal contact op in de buurt. Yesim Calayier uit de wijk Nieuwland zet het geld in om de jeugd aan het sporten te krijgen. En Ahlam Salah uit Osdorp werft er jongeren mee om de vervuiling in de buurt te lijf te gaan.

Ahlam Salah, Els Valentijn en Yesim Calayier vlnr nemen de tegoedbonnen voor bewonersinitiatieven in ontvangst van minister Vogelaar.

Vogelaar heeft tot 2011 95 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bewonersinitiatieven in de 31 grote steden, waaronder ook de 18 steden met de 40 krachtwijken. In 13 gemeenten gaat men meedoen met het vouchersysteem zoals dat door LSA is ontwikkeld. Bewoners kunnen met vouchers activiteiten inkopen om de leefbaarheid en de sociale samenhang van hun wijk te vergroten.