VROM investeert 40 miljoen euro in Wabo

Het ministerie van VROM draagt 40 miljoen euro bij aan de invoeringskosten die gemeenten maken voor de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Bovendien zorgt VROM voor de Wabo-opleiding van 6.000 gemeenteambtenaren, de Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO), een kennisplein en een helpdesk.

De overige kosten kunnen worden gedekt uit de forse toename van het gemeentefonds voor 2009. Hiermee is volgens de fondsbeheerders op een goede en volwaardige manier voldaan aan de verplichting die het Rijk heeft bij het opleggen van nieuwe regelingen en taken aan gemeenten. Daarbij komen ook de voordelen van een betere kwaliteit en doelmatigheid van de dienstverlening ten goede aan gemeenten.

VROM heeft een uiterste inspanning gedaan om bovenop de beschikbare 35 miljoen nog 5 miljoen te vinden om gemeenten te ondersteunen bij de invoering van de Wabo. Met dit bedrag en de investeringen in ict-instrumentarium, Wabo-opleidingen, kennisplein en helpdesk toont het ministerie dat het er veel belang aan hecht om gemeenten in staat te stellen de vereiste organisatorische en technische voorbereidingen voor de Wabo te kunnen treffen.