BTW teruggaaf buitenland straks via Belastingdienst

Ondernemers die nu nog in een andere Europese lidstaat BTW moeten terugvragen kunnen dat vanaf 1 januari 2010 bij de Nederlandse Belastingdienst doen. Ze kunnen hun BTW in de nieuwe opzet terugvragen via een elektronische portalsite. De Belastingdienst stuurt het verzoek door naar de betreffende lidstaat. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris De Jager van Financiën ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Wet op de Omzetbelasting.

Voor ondernemers betekent dit dat ze hun BTW makkelijker kunnen terugkrijgen omdat ze niet meer rechtstreeks in contact hoeven te treden met (verschillende) buitenlandse belastingdiensten. De maatregel scheelt ergernis bij ondernemers omdat ze minder discussies met buitenlandse belastingdiensten zullen hebben. Verder is voorzien in een snellere uitbetaling door buitenlandse belastingdiensten en moeten deze rente vergoeden als ze te laat zijn met de terugbetaling.

De wetswijziging vloeit voort uit afspraken die vorig jaar zijn gemaakt door de Europese ministers van Financiën, het zogenaamde BTW-pakket. Hiermee worden ook de regels voor de plaats van dienst gewijzigd. Met de wijziging worden de regels eenvoudiger toepasbaar, worden interpretatieverschillen tussen lidstaten opgeheven en worden concurrentieverstoringen zoveel mogelijk tegengegaan. Het doel van de wijzigingen is er daarbij op gericht dat de belasting in beginsel wordt geheven op de plaats van verbruik.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.