Voortekenen financieel problematisch gedrag al vroeg zichtbaar

De voortekenen van financieel problematisch gedrag bij jongeren zijn al zichtbaar bij 8-jarigen. Dat is duidelijk geworden door een grootschalig onderzoek over jongeren en geld. Dit onderzoek onder 8 tot 18 jarigen is uitgevoerd door ITS (Radboud Universiteit Nijmegen) in opdracht van CentiQ, Wijzer in geldzaken.

Vanaf 12- jarige leeftijd hebben reclame en leeftijdgenoten meer invloed dan ouders als het om geld (uitgeven) gaat. Eenderde van de jongeren vertoont risicovol gedrag; ze hebben schulden en spelen om geld. Tweederde van de jongeren vindt het moeilijk om met geld om te gaan. Ruim de helft van alle jongeren is van mening dat hun ouders hen de waarde van geld niet goed heeft bijgebracht.

De opvoedingsstijl van ouders heeft grote invloed op het financieel inzicht van jongeren. Vrijgevigheid van ouders blijkt averechts te werken. Financieel gedrag wordt vooral beïnvloed door leeftijdgenoten en of men een uitgaanstype is of niet. Er ligt een rol bij het onderwijs om financiële kennis bij jongeren te vergroten. CentiQ, Wijzer in geldzaken werkt met haar partners aan oplossingen, zoals het inbedden van financiële educatie in het onderwijs en programma's voor jongeren en ouders.